Lidegaard skeptisk over for baltisk appel til Nato

Skrevet af admin

14/05/2015

Mest læste i dag

Både udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg tager forbeholdent imod en rapport fra Litauen om, at de tre baltiske lande sammen vil bede Nato om at udstationere soldater permanent i både Estland, Letland og Litauen.

- Ethvert brev fra en Nato-allieret vil blive nøje vurderet.

- Men hovedbudskabet er, at Nato er klar til at forsvare alle medlemslande mod enhver trussel, siger Stoltenberg ifølge det norske nyhedsbureau NTB efter afslutningen af et Nato udenrigsministermøde i Antalya i Tyrkiet.

Nyhedsbureauet Reuters citerer torsdag en talsmand fra Litauens hær, Mindaugas Neimontas, for oplysningen om, at de baltiske lande sammen vil skrive til Natos militære øverstkommanderende, Philip Breedlove, og bede om en Nato-brigade.

Landene, der alle har russiske mindretal, frygter, at de vil blive mål for øget pres fra Moskva som følge af krigen i det østlige Ukraine og præsident Vladimir Putins erklæringer om, at han vil beskytte russisk-talende i hele det tidligere Sovjetunionen.

Nato-chefen minder om, at Nato allerede har styrket sit militære engagement i øst med både øget patruljering til vands og i luften samt med nye Nato-centre og øget beredskab.

Den danske udenrigsminister siger, at Natos nye beredskabsplan, der blev vedtaget på et topmøde i Wales sidste år, netop er konstrueret uden permanente baser for at respektere Natos eksisterende aftale med Rusland.

I aftalen fra 1997 understreges det blandt andet, at Nato i det nuværende og forventede sikkerhedsmiljø vil løse sin forsvarsopgave gennem samarbejde og omplacering af styrker i stedet for gennem "yderligere permanent udstationering af substantielle mængder af kamptropper."

Derfor er den danske udenrigsminister forsigtig i sin vurdering af en eventuelt kommende henvendelse fra balterne.

- Selvfølgelig lytter man altid til det, forskellige medlemslande kommer med. Vi er fra dansk side meget optaget af, at balterne får både den solidaritet og den beskyttelse, de gerne vil have.

- Men det er ikke bragt op på det her møde, og det er heller ikke noget, der ligger i kortene. For det vil jo i givet fald kræve, at man bryder eller får en ny aftale med Rusland, siger Lidegaard til Ritzau.

/ritzau/