Lidegaard: For tidligt med sanktioner mod Rusland

Tiden er ikke inde til, at EU indfører egentlige økonomiske sanktioner mod Rusland, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på vej ind til mandagens hasteindkaldte EU- udenrigsministermøde om Ukraine i Bruxelles.

Ministeren vil hellere som en umiddelbar reaktion stoppe EU's deltagelse i forberedelserne af næste G8-topmøde, der skal finde sted i den russiske by Sotji til juni.

- De igangværende forhandlinger på forskellige områder mener jeg sådan set, man godt kunne træffe beslutning om at stoppe med det samme.

- Man kan ikke sidde ved ét forhandlingsbord og forberede G8 - og så føre krig i stedet for at sidde ved et andet forhandlingsbord.

- Hvis man vil sidde ved et forhandlingsbord med EU, så er der altså også et andet forhandlingsbord, som handler om at skabe fred i Ukraine, siger ministeren.

Men egentlige økonomiske sanktioner, som USA har truet med, er ifølge den danske minister ikke en god idé. I hvert fald ikke endnu.

- Det er lidt for tidligt at gøre det. Der er mange ting, man skal gøre sig klart, før man iværksætter sanktioner. Hvem er det præcis, man vil sanktionere mod? Hvilke typer af sanktioner? Og hvornår vil man tage dem tilbage igen, spørger ministeren.

Noget af det, Lidegaard håber mest på, er, at de samtidige møder mandag mellem EU's udenrigsministre og i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa kan føre til, at der meget hurtigt bliver sendt internationale observatører til Ukraine.

- Det ene formål er at kunne holde øje med, præcis hvad der foregår her og nu. Det andet er at lægge en dæmper på situationen.

- Alene det, at der er uafhængige observatører, der ser, hvem der i givet fald starter kamphandlinger, det har en præventiv effekt, siger Lidegaard, der mener, at der kan være observatører på plads i løbet af ganske få dage, hvis alle parter går med til det.

/ritzau/

Dagens Gossip