Lidegaard: Vi kan stadig nå at handle

Klimaminister Martin Lidegaard (R), der selv overværede FNs Klimapanels (IPCC) fremlæggelse af rapporten, slår overfor Berlingske fast, at det haster med at handle, hvis man vil undgå de store konsekvenser. »Den gode nyhed er, at vi stadig kan nå at handle. Det er svært at nå de to grader, og derfor er den politiske konklusion for mig, at det er en af de største opgaver, som min generation af politikere står over for. Jo længere vi skubber bolden foran os, jo sværere bliver det at holde temperaturen under de to grader, og jo dyrere bliver det at nå det,« siger han.

Med de to grader henviser klimaministeren til den grænse, som klodens lande blev enige om at holde sig under på klimatopmødet COP15 i København i 2009. IPCCs nye rapport slår fast, at vi i værste fald står overfor en temperaturstigning på op til 4,8 grader og, at verdenshavene vil stige med 26 - 82 centimeter frem til århundredeskiftet i 2100.

»Som politiker må man forholde sig til de risici, der er forbundet med henholdsvist at handle og ikke handle. Men for mig er der ikke nogen som helst tvivl om at, den ansvarlige konklusion må være at handle. De risici, vi kan udsætte de kommende generationer for ved ikke at handle, er udtalte ifølge rapporten,« siger Martin Lidegaard til Berlingske.

Ved dagens møde i Stockholm fortalte medformand for IPCC-arbejdsgruppen, Thomas Stocker, ifølge AFP, at det kræver »betydelige og vedvarende reduktioner af drivhusgasudledningen at begrænse klimaændringerne«, som ifølge Stocker kan medføre hedebølger, tørke og oversvømmelser.

FNs klimarapport skaber ikke lige frem begejstring hos Liberal Alliance, hvor miljøordfører Villum Christensen (LA) ikke synes, at konklusionerne er brugbare.

»Vi kan ikke bruge den her rapport til noget. Vi synes, man skal nedlægge FNs Klimapanel. Vi vil meget gerne lytte til de enkelte universiteters videnskabelige konklusioner, men at man sidder og forhandler resultaterne, som det har foregået i Sverige den seneste uge, er meget langt fra det, der efter min opfattelse er videnskabelighed,« siger miljøordføreren og understreger, at den nye klimarapport ikke ændrer Liberal Alliances politik.

Dagens Gossip