Lidegaard: Vi rejser ikke til Ukraine for at provokere

Når den danske udenrigsminister onsdag rejser til Ukraine, er det for at vise solidaritet og mødes med både ukrainere og det russiske mindretal i øst, hvor Rusland i øjeblikket er rykket frem på Krim-halvøen.

Netop Rusland har tidligere under den aktuelle krise udtrykt stor utilfredshed over besøg fra europæiske politikere i den tidligere sovjetrepublik.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) understreger, at han på rejsen vil mødes med alle parter.

- Vi kommer bestemt ikke for hverken at påvirke eller opildne til noget andet end samtaler. Vi kommer for at lytte til alle parter, og vi ser frem til også at kunne mødes med russiske mindretal og myndighederne i det østlige Ukraine, siger Lidegaard.

- Vi kommer bestemt ikke for at pådutte andre vores holdninger. En del af det budskab, vi sender til den ukrainske regering, er, hvor vigtigt det er at vise respekt for alle mindretal under krisen. Det vil jeg også understrege over for den ukrainske regering.

Lidegaard rejser sammen med sin svenske kollega Carl Bildt, og der arbejdes i øjeblikket på, at den norske udenrigsminister Børge Brende skal med.

Et af rejsens konkrete mål er at tilbyde støtte til en ny forfatning.

- Vi har nogle af de bedste til lige præcis at støtte udarbejdelsen af forfatninger med respekt for de mindretal og menneskerettigheder, som hører et moderne samfund til.

- Jeg vil tilbyde regeringen, når vi kommer derud, at vi kan bidrage med at udarbejde en ny forfatning. Det er en af de ting, der indgik i aftalen, som min polske, franske og tyske kolleger var med til at lave 21. februar, siger udenrigsministeren.

Den nye forfatning skal blandt andet skabe en bedre balance mellem parlamentet og præsidenten.

Den nordiske ministerdelegation regner ikke med at få adgang til Krim-halvøen, men de aflægger det østlige Ukraine et besøg.

- Det står fast, at vi tager ud til en af de større byer i det østlige Ukraine, og der vil vi forsøge at få talt med de lokale myndigheder og civilsamfundet. Det er i det østlige Ukraine, at der lige nu er spændinger. Vi tager derud for at lytte, siger Lidegaard.

/ritzau/

Dagens Gossip