Lidegaard vil ikke lade trusler diktere dansk politik

Skrevet af admin

16/09/2014

Mest læste i dag

Meget konkrete og reelle trusler om henrettelser af borgere fra de lande, som deltager i en international koalition mod Islamisk Stat, må ikke få indflydelse på Danmarks engagement i bekæmpelsen af den islamistiske gruppe.

Islamisterne skal ikke diktere dansk udenrigspolitik med deres skrækindjagende handlinger, lyder det fra den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R).

- Det er en meget uhyggelig terrororganisation, vi har med at gøre, og de henrettelser, vi har set for åben skræm, er afskyelige. Men terror har ikke og vil ikke komme til at afgøre dansk udenrigspolitik.

- Man skal huske på, at selvom de henrettelser er voldsomme, fordi de bliver brugt til netop at skulle gøre os bange, så dækker det over, at den samme organisation hver dag slår hundredvis af muslimer og andre ihjel inde i Syrien og Irak, siger Martin Lidegaard.

Både henrettelsen af den amerikanske journalist James Foley, offentliggjort for knap en måned siden, og de efterfølgende videodokumenterede henrettelser af landsmanden Steven Sotloff og briten David Haines har været knyttet til konkrete trusler.

Islamisterne har også sat navn på endnu et britisk gidsel, som de truer med at henrette, hvis ikke Storbritannien adlyder gruppens ordre.

Videoerne indeholder et klart mundtligt budskab: Flere vil lide samme rædselsvækkende skæbne, hvis ikke I stopper med at angribe og bekæmpe os.

En dansk freelancefotograf, der blev holdt som gidsel af Islamisk Stat og formidlede en sidste hilsen fra James Foley til amerikanerens familie, slap på fri fod i juni.

- Jo større koalitionen bliver, desto mindre bliver risikoen også for Danmark, siger Martin Lidegaard.

Efter en international konference mandag i en koalition på 29 lande og internationale organisationer, som arbejder på at nedkæmpe Islamisk Stat, gentog udenrigsministeren sit budskab om, at alle muligheder for yderligere danske bidrag er åbne.

- Hvis der er behov, vil jeg ikke udelukke noget som helst på nuværende tidspunkt.

- Der er også et indlysende behov for træning (af irakiske sikkerhedsstyrker, red.), men det vil ligge mig meget på sinde, at det ikke bare bliver "the usual suspects", men at det også bliver arabiske lande, der bidrager aktivt, siger Lidegaard.

Danmark bidrager allerede med et militært transportfly og med humanitær hjælp i det nordlige Irak.

/ritzau/