Lidende kunder koster knaster for Novozymes

Skrevet af admin

19/01/2016

Dagens topnyheder

Novozymes aktier styrtdykker tirsdag morgen efter et regnskab, der langt fra viste tidligere tiders solide fremgang. Baggrunden er den lave oliepris, der sætter selskabets kunder i bioethanol-branchen under voldsomt pres.

En stor del af Novozymes forretning går ud på at sælge enzymer til omdannelse af eksempelvis majs og affaldsprodukter til bioethanol. Det skal blandes i benzinen i USA. Når benzinprisen falder, så falder prisen på bioethanol med.

- Så der bliver solgt den samme mængde bioethanol, men det betyder, at vores kunders overskud faldt dramatisk. Så mange kunder ønsker pludseligt billigere enzymer og vil ikke længere have de nyeste og dyrere.

- Det sælger vi dem selvfølgeligt gerne, men det koster på salget, siger Peder Holk Nielsen.

Det kunne i den grad mærkes for Novozymes. Salget i divisionen Bioenergi faldt med fem procent organisk og 15 procent alene i fjerde kvartal. Dermed omsatte Novozymes for 2,5 milliarder kroner i divisionen.

Faldet forventes at fortsætte i 2016. Den opbremsning spiller også en stor rolle i, at Novozymes har måttet opgive sine langsigtede mål om at vokse med 8-10 procent.

- Vi regner med, at verden bliver ved med at være, som den er nu. Det giver noget uro inden for bioenergi, siger Peder Holk Nielsen.

Han fortæller, at de pressede kunder har fået Novozymes til at udvikle nye, billigere produkter, der gerne skulle kunne friste producenterne af bioethanol også i disse svære tider.

- Vi mener faktisk, at vi har et godt tilbud nu til specielt de lidt klemte fabrikker. Det har vi testet af i slutningen af året med god succes. Så det skulle gerne give noget salg.

- Men stadigvæk, når vi kigger ind i 2016, så er der usikkerhed omkring bioenergi. Med de priser, vi har nu, så er der kunder, der vil komme i problemer. Så vi forventer udsving, siger Peder Holk Nielsen.

/ritzau/