Ligblomst i sensationel blomstring i Botanisk Have i København

Ligblomst. Foto: Statens Naturhistoriske Museum.

I Botanisk Have  under Statens Naturhistoriske Museum i København er man helt vilde i disse dage, da en af havens blomster er på vej med en sensationel blomstring.

Det drejer sig den såkaldte ligblomst, som nu efter ni år er på vej til at blomstre.

Den kaldes ligblomst på grund af den meget grimme stank under blomstringen.

Botanisk Have fik blomsten, der hedder Amorphophallus titanum, af Bonns Botaniske Have i 2003, og efter ni års venten er planten nu på vej til at blomstre, og det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at få planten i blomst i Danmark.

Blomstringen varer kun et par dage og forventes at ske sidst på ugen, men planten vil i dagene før og efter gennemgå en meget fascinerende proces, der også er værd at følge.

- Jeg fik planten kort tid efter, at jeg begyndte at arbejde i Botanisk Have tilbage i 2003 og har siden plejet den med stor opmærksomhed. Det er en stor overraskelse for mig, at den allerede nu vil blomstre – som væksthusgartner svarer det nærmest til at få en Oscar, siger væksthusgartner Rasmus N. Kloster fra Botanisk Have.

Den gigantiske plante vokser i regnskovene på Sumatra i Indonesien.

Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari.

Planten er kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som Corpse flower (”ligblomst”), fordi den angiveligt lugter af råddent kød.

Den kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, oplyser Botanisk Have.

Her kan du se en video af blomsten:

Dagens Gossip