Ligestilling øger uligheden

Det kommer bag på forskerne.

»Ligestillingen har haft den højst uventede virkning, at den har fået uligheden til at stige. Det er første gang, vi er blevet opmærksomme på dette,« siger professor Niels Westergård-Nielsen fra Copenhagen Business School, som står bag den danske del af undersøgelsen.

Kvindernes længere uddannelser betyder, at flere kvinder er begyndt at få højtlønnede job, hvor det før i tiden var sådan, at kvinders løn var mere ens.

»Ligestillingen betyder, at kvinderne begynder at ligne mændene mere, når det kommer til indkomster. Når nogle af dem tjener mere, skaber det større ulighed«, siger Niels Westergård-Nielsen.

Et højere uddannelsesniveau skaber desuden en anden indvirkning på uligheden i form af nye familiemønstre.

Tidligere fandt højtlønnede mænd oftest sammen med kvinder med lav indkomst.

»Dengang blev mænd, der tjente meget, gift med kvinder, som var deltidsbeskæftigede, så de kunne passe børnene«, siger Niels Westergård-Nielsen.

Siden begyndelsen af 1990’erne er højtlønnede mænd dog oftere begyndt at danne par med højtlønnede kvinder, viser det nye studie.

Det skyldes ifølge professoren, at mange formentlig finder deres partner på studiet.

»Dermed ender folk, som uddanner sig til job med høje indkomster, sammen«.

Det skaber en større ulighed, hvor højtlønnede i højere grad bor sammen med andre højtlønnede, mens lavtlønnede bor med lavtlønnede.

»Det er et decideret paradoks. Vi troede, at lige adgang til job og uddannelser ville give fuld lighed, men når kvinderne finder sammen med mænd, der tjener det samme som dem selv og omvendt, sker det stik modsatte«, siger Niels Westergård-Nielsen.

Han peger på, at andre lande i de kommende år vil se en udvikling, som ligner den danske, da Danmark var et af de lande, hvor kvinderne først begyndte at søge ind på lange uddannelser.

Der er dog flere årsager til den øgede ulighed, pointeres det i undersøgelsen, der nævner, at når den højestlønnede del af befolkningen har haft langt større stigninger i deres indkomst end den lavestlønnede del, skyldes det også faktorer som skattereformer og flere studerende med lavtlønnede studiejob.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip