Lightsodavand under graviditet kan have triste konsekvenser for barnet

I mange år har debatten bølget: Gør lightsodavand - ligesom sin sukkerholdige modstykker - folk tykke?

Der er fortsat uenighed om det spørgsmål. Men når det gælder lightprodukternes påvirkning af fostre undergraviditeten, kaster et nyt canadisk studium nu lys over sagen, skriver Medpagetoday.  

Studiet fra University of Manitoba viser temmelig entydigt, at lightcolaer er dårlige at drikke for gravide kvinder. Resultaterne peger på, at lightprodukter under graviditeten har betydning for, om barnet begynder tilværelsen som overvægtig. Overvægten er målt på BMI - det såkaldte bodymassindex, som er forholdet mellem højde og vægt.

Forskerne testede 3.033 kvinder. Resultatet var, at kvinder, der drak lightsodavand hver dag under graviditeten, fik børn, som havde dobbelt så stor risiko for at blive overvægtige som etårige i forhold til børn af kvinder, som holdt sig væk fra Pepsi Max og Coca Cola Zero, mens de ventede sig.

Der var ingen sammenhæng mellem moderens BMI og barnets overvægt som etårig, og forskerne tog de gravides diæt, totale madindtag og andre risici for overvægt med i beregningerne.

I undersøgelsen konkluderer forskerne, at lightsodavand påvirker modermælken. Det gør det, fordi kvindernes spisevaner bliver usundere, når de får kunstige sødestoffer. Derved bliver modermælken mere fedende.

Læs også: Forskere afslører: Dette er den mest mættende morgenmad, du kan give dit barn

- Med den nuværende epidemi af overvægtige børn og den udbredte brug af kunstige sødemidler, er der brug for mere forskning for at bekræfte vores fund og undersøge de underliggende, biologiske mekanismer, så man i sidste ende kan give evidensbaserede kostråd til gravide kvinder, lyder det i rapporten.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip