Lille dyr snyder døden – bliver ved og ved med at leve

Et liv, der varer for evigt. For nogle lyder det som en drøm – for andre som et mareridt. For nogle småbitte dyr, som lever i søer og vandhuller, er evigt liv faktisk en reel mulighed.

Dyrene hedder hydra, og de lever over store dele af verden. I sidste uge var en af verdens førende eksperter i hydra faktisk på jagt efter de små dyr i danske søer. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse meget mere om hydra og desuden se billeder af det utrolige dyr.

»Jeg har fundet hydra i Costa Rica, Panama, Alaska, Sydafrika, Japan, Australien og mange steder i Europa. Men jeg har aldrig været på jagt efter dem i Danmark, så jeg er spændt på at få undersøgt de hydra, som jeg har fundet forskellige steder på Fyn og i Jylland,« siger professor og biolog Daniel Martinez, som har forsket i hydra i knap 20 år.

Daniel Martinez fra Pomona College i USA forklarer, at hydraen er et simpelt væsen, som normalt kun er få millimeter langt. Dyret er en såkaldt ferskvands-polyp, og det er beslægtet med eksempelvis vandmænd og koraller.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan denne vandmand afsløre hemmeligheden bag udødelighed?

»Det unikke ved hydra er, at de slet ikke ser ud til at ældes. De kan godt dø, når de bliver udsat for en ulykke og for eksempel bliver spist af en fisk. Men modsat dig og mig, så ser de ikke ud til at dø af alderdom. Så under gode betingelser og sikre omgivelser, vil de formentlig kunne leve for evigt,« siger Daniel Martinez.

Den amerikanske biologs forskning har været afgørende for opdagelsen af, at det er rent faktisk er muligt for en levende organisme at undgå alderdommens tegn. Det fortæller Daniel Levitis, som selv er biolog og forsker i aldring ved Syddansk Universitet.

»I mange år troede vi biologer, at alting ældes - at hvis vi ventede længe nok, så ville enhver organisme begynde at vise tegn på alderdom, blive mindre funktionel og risikere at dø.«

»Men i dag står det klart, at nogle organismer faktisk ikke ser ud til at ældes. Hydra er den art, hvor det er bedst bevist,« siger Daniel Levitis, adjunkt ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Begejstrede forskere: Nu yngler dyr med anus-mund

Dagens Gossip