Lille land med store talenter

Søndag blev det til ny dansk triumf i U19-udgaven af Paris-Roubaix, da Mads Pedersen vandt den nordfranske klassiker. Dermed blev der for andet år i træk sat dansk signatur på det mytoligiserede race efter at Mads Würtz Schmidt vandt i 2011.

Igennem mere end 10 år har Morten Bennekou arbejdet med at se de danske cykelhåb og samler fortsat cremen af dem i U23-landsholdsregi. Men der er stadig lang vej fra at køre stærkt som ungdomsrytter til at træde i karakter blandt de professionelle på landevejen, erkender DCUs talentchef.

- Først og fremmest har det stor betydning, at tilpas mange er tilpas rene. Ellers bliver det virkelig svært for et ungt og uspoleret talent at slå igennem, lyder det fra Morten Bennekou, som gerne lægger hovedet på blokken på vegne af de rød-hvide stjernefrø.

- Men når det er sagt, kan selv det mest fantastiske talent ikke klare sig på det alene. Som cykelrytter må man også have hovedet og det mentale med i bagagen. Man skal desuden have en vis modenhed for at kunne tage springet over som professionel, mener Bennekou, som har set et par store danske talenter vende snuden hjem med uforløste karrieremuligheder.

Hovedparten af de ryttere, der står på spring i de kommende år, har langt fra finslebet deres spidskompetencer. Derfor er det stadig for tidligt at lægge kategorier som supersprinter eller bjergged ned over dem.

- Vi gør meget ud af, at de danske ryttere skal kunne køre afslutninger. Det kræver selvfølgelig, at man er nogenlunde hurtig i en spurt, men man skal også kunne tage de rigtige beslutninger og være i stand til at agere med en god fornemmelse for det taktiske, understreger Morten Bennekou.

Her er talenterne:

Mads Pedersen, 17 år.

Vinder af Paris-Roubaix for U19-ryttere 2013. Uofficiel verdensetter i 2012. Går efter at vinde VM på landevej senere på året i sin aldersklasse. Med i Team Danmarks talentprogram for særligt udvalgte.

Bennekous bud: Mads er en yderst spændende rytter, som både kan spurte og køre fornuftige enkeltstarter. Det er endnu for tidligt at sige noget om hans absolutte spidskompetencer. Det må vi se på hen ad vejen. Men med en fortid i mountainbike har Mads også vist sig som en dygtig allrounder.

Mathias Kriegbaum, 18 år

Blev en overraskende DM-vinder, da han i 2012 slog Mads Würtz Schmidt i juniorklassen. Var to sekunder fra en VM-medalje, men sluttede på en femteplads i fjor i U19-regi. Har også markeret sig med flere fine resultater på banen.

Bennekous bud: Kriegbaum træder sindssygt mange watt og må umiddelbart betegnes som en rigtig enkeltstartstonser. Han er så også lidt af en usleben diamant, der med den rigtige kostvejledning vil kunne løfte niveauet yderligere.

Lasse Norman Hansen, 21 år.

Præsentation overflødig. OL-guldvinder i omnium 2012, VM-sølv i samme disciplin. Nummer fire ved U23-VM i enkeltstart. Vinder af det københavnske 6-dagesløb. Vinder af BTs Guld 2012. Kører til daglig for Blue Water.

Bennekous bud: Lasse har jo allerede opnået meget og går efter at vinde VM i U23-enkeltstart i år. Hidtil har han og vi ikke haft så meget fokus på landevejsløbene, hvor han stadig har sit gennembrud til gode. Skal nok komme ud i verden og blive professionel.

Mads Würtz Schmidt, 19 år

Vinder af Paris-Roubaix for U19-ryttere i 2012. VM-guld for juniorer 2011. Kørte en 7. plads hjem i denne sæson i Ster Zwolle, som er et UCI-løb. Kører til daglig for Team Cult.

Bennekous bud: Har gjort det fint i sin første start som senior i et UCI-løb i Holland. Der er fremtid i Mads, men han skal også være bevidst om, at selv om man er god i enkeltstart som junior, skal man være hammergod for at gøre sig i U23.

Kristian Haugaard, 22 år.

Nummer fem i U23-udgaven af Flandern Rundt 2013. Har ikke de mest selvlysende resultater, men masser af landevejserfaring. Har ikke fulgt den slagne vej og er skiftet til Leopard-Treks udviklingshold i Luxembourg.

Bennekous bud: Haugaard er en af de ryttere, der har udviklet sig ret vildt. Han er måske nærmest at betegne som en slags sprinter, men har også veludviklet næse for udbrud. Kan blive en klassikerrytter på længere sigt, men skal også prøves i etapeløb. Har en virkelig god afslutning.

Michael Valgren, 21 år.

Vandt U23-udgaven af Liége-Bastogne-Liége sidste år og skrev sig dermed ind i rækken af danske talenter, som har gjort det stort i Ardennerne. Bjarne Riis og Team Saxo-Tinkoff har haft kig på Team Cult-rytteren, der blev inviteret med på holdets træningssamling i slutningen af 2012.

Bennekous bud: Skylder måske at bevise, at han i år har taget yderligere et skridt op. Men det kan han jo så gøre ved at vinde Liége-Bastogne-Liége igen i år.

Magnus Cort, 20 år.

Nummer tre i Flandern Rundt for U23-ryttere i 2013. Også med i den kvartet, Riis tog med på Team Saxo-Tinkoffs træningslejr i fjor. Fine placeringer i de mest betydende landevejsløb på den danske løbskalender, alderen taget i betragtning. Kører også for udklækningscentralen Team Cult.

Bennekous bud: Han er den rytter, der træder flest watt per kilo nogensinde. Vejer 67 kilo og overgår helt usædvanligt ryttere med større fysisk volumen. Er sikker på, at vi kommer til at se en hel del mere til ham.

 

 

 

Dagens Gossip