Lilleholt: Klimaaftalen er langt fra hjemme endnu

Klimatopmødet i Paris er stadig langt fra en global aftale, der skal begrænse verdens temperaturstigning og dermed redde kloden fra en klimakatastrofe.

Det siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) lørdag eftermiddag på klimatopmødet i Paris, efter at de franske topmødeværter har fremlagt et udkast til en klimaaftale.

- Vi er stadig langt fra en aftale. Det vil være helt forkert at sige, at den er hjemme. Det er den langt fra, siger Lars Christian Lilleholt.

Han siger, at det kræver enighed blandt alle 195 lande, der deltager på klimatopmødet, før en ny klimaaftale er i hus.

- Alle lande er ikke taget i ed endnu. Der er stadig lande, der sidder og tygger på teksten og ikke har afgjort, hvordan de tager imod den, siger klima- og energiministeren.

Danmark og de øvrige EU-lande vil ifølge Lilleholt vente med at kommentere det aftaleudkast, som de franske værter har indstillet til vedtagelse, indtil plenarmødet efter planen går i gang igen lørdag klokken 17.30.

- Vi har brug for at se signalerne, siger den danske minister efter et koordinationsmøde med de øvrige EU-landes klima- og energiministre.

Han vil heller ikke sige, om han synes, det er et godt aftaleudkast, som det franske formandskab har udarbejdet efter maratonmøder i Paris.

- Men vi har været inde i en rigtig god proces, og EU har spillet og spiller stadig en meget stor og aktiv rolle og har også gjort det i de forhandlinger, der har været de seneste døgn, siger han.

Klimatopmødets formand, den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, har lørdag fremlagt et aftaleudkast, som, han siger, vil kunne opfylde målet om at begrænse klodens temperaturstigning til pænt under to grader.

Hvis den bliver vedtaget, stræber klimaaftalen samtidig efter at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.

- Nu er det sandhedens øjeblik. Vores historiske ansvar er enormt, siger Laurent Fabius.

/ritzau/

Dagens Gossip