Lindsey Vonn kritiseres for at være i dårligt selskab

En olympisk dominans, som var grundlagt på lige dele benhård træning og systematisk statsstyret doping fra barnsben. Et væld af medaljer, der blev realiseret med store skader på helbredet for de mange idrætsbørn, der voksede op på en konstant diæt af præstationsfremmende hormoner og effektive steroider, som de blev tvunget til at sluge af trænere og læger. Et misbrug, der gav dem uoprettelige mén på køn, krop og sjæl.

En af lægerne var Bernd Pansold, der var leder af det sportsmedicinske center i Øst-Berlin, og som i 1998 blev idømt en fængselsdom for at have forårsaget fysiske skader ved at dosere hormoner til mindreårige idrætspiger i perioden 1975-84. Med så alvorlig en plet på CV'et skulle man tro, at han var persona non grata i sportsverden resten af livet, men det er ikke tilfældet.

På det tidspunkt arbejdede han i Østrig med landets bedste skiløbere, men efter dommen stoppede samarbejdet. Få år senere begyndte han i stedet at arbejde for Red Bull. Det verdensomspændende læskedrik-firma har et træningscenter i Thalgau i Østrig for de atleter, som man sponsorerer, og her er den 71-årige dømte DDR-læge stadig den dag i dag leder til trods for sin blakkede fortid.

Der er mange internationale stjernenavne i Red Bulls omfattende portfolio af sponsorerede atleter. Den spænder vidt - fra faldskærmsudspringeren Felix Baumgartner, Formel 1-køreren Sebastian Vettel og andre stjernenavne i de ekstreme hjørner af sportsverdenen, hvor vovemod er en afgørende faktor - til mere almindelige sportsstjerner som fodboldspilleren Mario Gomez, hækkeløberen Dai Greene og den danske håndboldspiller Rasmus Lauge.

Blandt stjernenavnene er også den amerikanske skidronning Lindsey Vonn, kæreste med golfstjernen Tiger Woods. Hun er kommet i amerikanske mediers søgelys, fordi hun hver sommer tager til Thalgau for at forberede sig på centret, der er styret af DDR-dopinglægen.

Vonn har aldrig været mistænkt for doping eller er testet positiv, og hun afviser ifølge sin agent at samarbejde direkte med Pansold.

DDR-lægen kan dog sagtens huske hende:

- En meget sød pige. Hun kommer her to gange om året, siger Pansold til New York Daily News, men understreger, at han primært har kontakt til Vonns træner Martin Hager.

Pansold afviser, at han på nogen måde stadig har berøring med doping.

- For mig er det slut. Siden jeg kom til Red Bull, er der ingen, der er kommet til mig og spurgt efter noget til at fremme deres præstationer.

Red Bull flirter ellers ofte med, at deres koffein-holdige læskedrikke netop virker præstationsfremmende, men der er åbenbart grænser, selvom man ikke har noget problem med at blive associeret med en tidligere DDR-læge.

Ifølge New York Daily News arbejder det internationale anti doping agentur WADA på en ny regel, der skal forbyde atleter at samarbejde med læger, trænere og andre, der er blevet dømt for doping-relaterede kriminelle forseelser.

Dagens Gossip