Lisbeth Knudsen: Folkets tjenere har fejlet

Det er »problematisk og dybt beklageligt«, at den omstridte offentlighedsloven onsdag har fået politisk flertal til at blive ført ud i livet, mener Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen.

»Det svækker den offentlige indsigt og den kontrol, medierne udfører i forhold til den politiske lovgivningsproces. Et flertal i Folketinget har valgt at se bort fra en masse protester og et overraskende stort folkeligt engagement i den her sag,« siger Lisbeth Knudsen.

Hun påpeger, at politikere er folkets tjenere, og derfor kan det ikke forsvares, at politikere skaber et frirum, som omverdenen ikke må kende til.

Spørgsmål: Kritikere mener, at den her sag er fuldstændigt oppustet fra mediernes side og ude af proportioner. Hvad mener du om det?

»Jeg kan godt forstå, at der er embedsmænd og eksperter, som siger, at vi går rigtig meget op i det her. Men det gør vi selvfølgelig, fordi det er en del af vores daglige arbejdsvilkår - på samme måde som andre faggrupper går op i, hvis nogle går ind og ændrer deres arbejdsvilkår,« siger Lisbeth Knudsen og tilføjer:

»Men det specielle ved vores situation som medier er, at vi har en demokratisk opgave. Der her er jo ikke en pølsefabrik, vi driver, eller en almindelig industriproduktionsvirksomhed, der får ændret sine vilkår. Det er derfor, vi går så højt op i det«.

Spørgsmål: Offentlighedsloven er nu en realitet. Bider Berlingske i det sure æble, eller hvad skal der nu ske?

»Vi kommer til at teste den nye lov af med forskellige former for aktindsigt. Jeg tror, der vil være stor optagethed fra medierne af, hvordan den nye lov bliver praktiseret,« siger Lisbeth Knudsen.

Offentlighedsloven er blevet stærkt kritiseret for paragrafferne 24 og 27, der er såkaldte »undtagelsesparagraffer«.

Paragraf 24 giver mulighed for at undtage interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem myndigheder i forbindelse med ministerbetjening, for aktindsigt. Det vil sige, at i de tilfælde, hvor »der er en konkret grund til at antage, at en minister har eller vil få behov for embedsværkets rådgivning og bistand«, kan man undlade at give aktindsigt til offentligheden.

Paragraf 27 giver blandt andet mulighed for at undtage dokumenter, der udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer »i forbindelse med sager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces«.

Regeringspartierne samt Venstre og de Konservative stemte for loven. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance stemte imod.

Dagens Gossip