Liste Ø gør nyt forsøg på at få Palæstina anerkendt

Beslutningsforslaget har præcis samme ordlyd som sidste år, men udenrigsordfører Christian Juhl (Ø) håber, at regeringens opgradering af Palæstinas diplomatiske status for nylig betyder, at der nu er en chance.

»Der er sket flere ting, hvor regeringen har revurderet sin holdning. De var modstandere af, at Palæstina skulle være medlem af UNESCO, det fortrød de senere, og de stemte for Palæstinas opgradering i FN sidste år. Så på den måde har der været skridt undervejs, der peger i den rigtige retning, så det burde ligge på den flade hånd,« siger Christian Juhl.

Han mener dog, at den danske regering foreløbig kun har taget »små, forsigtige skridt« i retningen af en selvstændig palæstinensisk stat.

»Vi har aldrig slået stregen og gjort som 132 andre lande, nemlig at anerkende Palæstina som et selvstændigt land med de grænser, der var i 1967,« siger Christian Juhl.

I regeringsgrundlaget står der, at man vil arbejde for en »selvstændig og levedygtig Palæstina-stat«, men det skal ske i tæt samarbejde med de øvrige EU-lande, understreger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod (S).

»Det handler om, hvordan vi bedst muligt når et resultat med en forhandlet tostatsløsning, for det er meget symbolsk at anerkende en stat, der ikke er der,« siger Jeppe Kofod og fastslår, at Socialdemokraterne ikke kan støtte Enhedslistens forslag.

»Det vigtigste for palæstinenserne er, at der er nogen, der gør noget konkret for at sikre, at de får deres stat på et tidspunkt. Det er mere virkeligt for dem og noget, de kan bruge til noget,« siger han.

Dansk Folkeparti er ligeledes imod forslaget.

»Man skal ikke lege med en statsanerkendelse, for så er der slet ingen grænser for, hvor mange specielle lande, man pludselig ville kunne anerkende. Det kunne være Catalonien, Baskerlandet eller Korsika, som også meget gerne vil have selvstændighed. Men det gør vi jo ikke, og det bør vi heller ikke gøre her,« siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

Den udmelding kommer ikke bag på Enhedslistens Christian Juhl, der anser Søren Espersen for en useriøs debattør, når det handler om Israel-Palæstina-konflikten.

»Jeg har aldrig mødt en person, der så sort-hvidt diskuterer denne konflikt. Ethvert ord, der er kritisk over for Israel, får ham jo til at gå helt i selvsving. Alle de ting, jeg har sagt om Israel i folketingssalen, har jeg også sagt til den israelske ambassadør. Han var meget mere dynamisk og erkendte, at nogle af kritikpunkterne faktisk er reelle. Hvorimod Søren Espersen benægter alt, man kan sige om Israel, medmindre det er positivt,« siger Christian Juhl.

Søren Espersen vil ikke kommentere Christian Juhls kritik, men erkender, at han er 100 procent på Israels side.

»Jeg holder principielt med Israel i denne sag, og det gør Dansk Folkeparti, fordi det er et demokratisk land bygget på retsstatsprincipper i modsætning til de lande, som omgiver Israel, herunder Palæstina,« siger Søren Espersen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip