Lister over krigskommissions dokumenter er tilgængelige

Skrevet af admin

22/12/2015

Dagens topnyheder

Liberal Alliance vil tvinge regeringen til at offentliggøre en liste over de dokumenter, som Irak- og Afghanistankommissionen nåede at modtage.

Men de lister er allerede tilgængelige, viser en aktindsigt ifølge Information.

Tidligere medlem af kommissionen og professor i jura på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen mener, at det udvander ønsket fra Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, om at få offentliggjort listerne.

- Det største problem er, at Mette Bock siger, at man så bare kan søge aktindsigt i dokumenterne, der fremgår af listen. Hvis det betyder, at man blot skal følge reglerne for aktindsigt, så er vi næsten lige vidt, siger Jørgen Albæk Jensen til avisen.

Han henviser til, at det er muligt at få afslag på anmodninger om aktindsigt, hvis en myndighed eksempelvis henviser til, at dokumentet er internt.

Konkret handler det om hundredvis af sider, der oplister det materiale, som Forsvarsministeriet har overleveret til kommissionen.

Ifølge Information ønsker Mette Bock ikke at uddybe sine udtalelser. Hun henviser i stedet til det beslutningsforslag, der skal bruges til at tvinge regeringen til åbenhed, og som stadig er under udarbejdelse.

Hun ønsker heller ikke at svare på, om beslutningsforslaget skal tvinge regeringen til at fremlægge alle dokumenter og ikke kun lister over de modtagne dokumenter.

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat i 2012 for at undersøge den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak.

Samtidig var meningen, at det skulle undersøges, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Kommissionen blev nedlagt, da Venstre-regeringen overtog regeringsmagten i juni i år.

/ritzau/