Litauen om Ukraine: Det er ikke en endelig beslutning

Skrevet af admin

21/11/2013

Mest læste i dag

Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius, er torsdag i Bruxelles til møder, blandt andet som led i forberedelserne til næste uges østlige partnerskabstopmøde i Vilnius, hvor EU blandt andet håber at kunne underskrive en samarbejdsaftale med Ukraine.

Linkevicius medgiver i et telefoninterview med Ritzau, at håbet svinder:

- Det er ikke en endelig beslutning. Jeg vil vente på flere oplysninger, for der er kommet blandede signaler gennem længere tid.

- Selv i dag, hvor vi i morges fik gode nyheder om vedtagelsen af valgloven. Jeg ved, at arbejdsgruppen også havde travlt med at forberede den anden lov om anklagemyndigheden. Tilbage står så den sidste lov om lægebehandling, som blev afvist i dag.

- Så der kommer blandede signaler. På den ene side meldinger om at stoppe processen. Og på den anden side en fortsat indsats for at gå videre.

- Det ville også være godt at høre fra præsident Janukovitsj selv, for der er helt ærligt brug for en afklaring af det politiske lederskab, hans indflydelse, hans politiske vilje og det (Ukraines, red.) europæiske valg.

- Der har også været nogle opfordringer til at holde trilaterale forhandlinger (mellem EU, Ukraine og Rusland, red.). Hvis vi ser på tidligere processer inden for EU's tilnærmelse til andre lande, mener jeg ikke, at der er fortilfælde for, at tredjelande deltager i den bilaterale optagelsesproces. Og sådan håber jeg heller ikke, det bliver i fremtiden.

- Men vi har stor respekt for Rusland, for Rusland er en vigtig økonomisk og politisk partner. Så vi vil fortsætte dialogen med Rusland. Hvis det er det, Ukraine beder om, så svarer vi positivt med det samme. Selvfølgelig gør vi det.

Spørgsmål: Så kunne trepartsforhandlinger være en mulighed?

- Jeg tvivler på, at det vil være trilateralt. Men vi må have mere information som supplement til det, vi allerede har fået, for at få det samlede billede. Og så vil vi træffe vores beslutning ud fra det.

- Og hvis der er tale om en endelig beslutning, så må vi træffe vores beslutning. Men jeg tror ikke, at dialogen slutter der. Så må vi rette ind efter den ændrede holdning.

Spørgsmål: Hvornår er EU's sidste frist for at afgøre, om aftalen kan underskrives?

- Vi sagde efter udenrigsministermødet (i mandags, red.), at vi kan vente helt indtil topmødet, hvis vi har brug for flere oplysninger.

- Hvis det virkelig er en endelig beslutning - og baseret på de hidtidige blandede signaler kunne det jo godt tyde på, at det er tilfældet - så har vi jo ikke noget at beslutte. Hvis den anden side tøver, bliver der jo ikke nogen underskrift. Det er helt klart.

Spørgsmål: Men EU's sidste frist er 29. november?

- Ja.

/ritzau/