Livet er otte år kortere i Grønland

Livet i Grønland kan være hårdt. Rygning, misbrug og mange selvmord sender middellevetiden i bund.

Mens den gennemsnitlige levealder for mænd og kvinder i Danmark de seneste år har taget et spring frem, så ser det mere nedslående ud i Grønland.

En grønlandsk mand lever i gennemsnit 69 år, mens kvinderne lægger fem år til og når op på gennemsnitlige 74. Dermed går begge køn i sammenligning med eksempelvis danskerne glip af otte leveår.

- Det placerer os på niveau med flere østeuropæiske lande, Kina, Tyrkiet og lidt under australske aboriginere, siger Doris Jakobsen, der er medlem af Naalakkersuisut (Landsstyret) for sundhed.

Tallene stammer fra undersøgelsen "Hvordan går det? - Folkesundhed i Grønland i 2014", som blandt andet Statens Institut for Folkesundhed står bag.

Her peger professor i arktisk sundhed Peter Bjerregaard på tobakken, som en af de store synder.

Trods rygeforbud på offentlige steder og tobaksafgifter, der er højere end herhjemme, så ryger 57 procent af befolkningen dagligt. Antallet er svagt nedadgående, men ligger langt fra Danmarks 17 procent dagligrygere.

Medvirkende til at trække levealderen ned er også et højt antal selvmord.

Målt i forhold til indbyggertallet er selvmordsraten i Grønland blandt verdens højeste. Hvert år tager mellem 45 og 50 mennesker deres eget liv, mange af dem unge mænd.

Trods flere indsatser fra sundhedsmyndighederne, blandt andet forebyggelseskonsulenter og telefonrådgivning, er det ikke lykkedes at bryde den kedelige statistik, og i nogle bygder hører selvmordsforsøg til dagligdagen.

- Der er gjort rigtig meget, men det tager ikke fat ved ondets rod. At alt for mange børn vokser op under vanskelige vilkår. Det vil tage flere generationer at rette op på, siger Peter Bjerregaard.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip