Livsfarlige lægemidler: Danskerne bruges som forsøgskaniner

Du skal passe på med, hvad du fylder i kroppen af medicin. Danskerne har nemlig spist mere end 120 millioner doser medicin, som senere viste sig at have sjældne, men alvorlige og nogle gange dødelige bivirkninger.

Det skriver Ekstra Bladet fredag.

Avisen har gennemgået de lægemidler, som det europæiske lægemiddelagentur EMA har godkendt.

I 53 præparater fandt det så alvorlige bivirkninger, at EMA måtte sende nye advarsler ud, forbyde visse patienter at bruge lægemidlet eller helt fjerne det fra markedet.

LÆS OGSÅ: Socialt belastede borgere bruger flere penge på medicin

Der gik i gennemsnit fem år, før EMA opdagede bivirkningerne. I det tidsrum nåede danskerne at spise millioner af potentielt skadelige piller.

- Der er ingen tvivl om, at vi i en lang række tilfælde får lægemidlerne for tidligt på markedet. Det sker, fordi man ikke har fået tilstrækkeligt undersøgt, om der er en fornuftig balance imellem gavnlig og skadelig virkning af produktet, siger overlæge Christian Gluud til Ekstra Bladet.

Christian Gluud er leder af Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet, hvor man er specialiseret i at lave kliniske studier.

LÆS OGSÅ: For få læger indberetter bivirkninger ved medicin

Ifølge ham er problemet, at de forsøg, man laver, ikke er store nok til at afsløre sjældne bivirkninger, før pillerne kommer på markedet.

EMA erkender, at det sender lægemidlerne på markedet, uden at de er undersøgt på nok personer til at afsløre de sjældne bivirkninger.

- Hvad er alternativet? Vi kunne godt forlange, at man inkluderede 160.000 patienter i sine studier. Det ville fange nogle af de sjældne bivirkninger. Men det ville dræbe forskningen, fordi ingen kan finansiere så store studier, siger Hans-Georg Eichler, der er senior medical officer hos EMA, til Ekstra Bladet.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Samfundet må afgøre, om man overhovedet vil have medicin, mener han.

- Og vil man det, er det vores opgave at minimere den risiko, som der altid vil være ved at tage medicin. Og det synes jeg, vi er blevet meget bedre til, fordi vi er blevet i stand til at opdage problemerne hurtigere end tidligere, siger Hans-Georg Eichler.

Dagens Gossip