Livstidsdømt eks-hærchef løsladt i Tyrkiet

Tyrkiets tidligere hærchef general Ilker Basbug er fredag blevet løsladt ved en tyrkisk domstol, oplyser hans advokat ifølge AFP.

Basbug blev i august 2013 idømt fængsel på livstid for sin rolle i en påstået sammensværgelse mod landets regering.

Løsladelsen falder dagen efter, at den tyrkiske forfatningsdomstol afgjorde, at Basbugs juridiske rettigheder er blevet krænket i den fem år lange retssag mod ham.

Retssagen blotlagde dybe spændinger i det tyrkiske samfund. General Basbug var blandt 275 tiltalte, som fik dom i den langvarige retssag om den såkaldte Ergenekon-sammensværgelse, der skulle have haft til formål at styrte premierministeren.

Premierminister Recep Tayyip Erdogans regering, som har islamiske rødder, har udtalt, at det ultranationalistiske netværk er et eksempel på de anti-demokratiske kræfter, som det regerende AK-parti har kæmpet mod.

I den tyrkiske befolkning var der til at begynde med tilfredshed med retssagerne, som skulle kaste lys over landets udefinerede netværk af sekulære grupper og deres politiske indflydelse.

Den omdiskuterede sag ses af visse iagttagere som Erdogans forsøg på ad rettens vej at gøre op med sekulære og militære modstandere i landet. Efterhånden som sagen skred frem, er kritikken af regeringen taget til. Også EU-Kommissionen har udtrykt bekymring.

Det tyrkiske militær har udført tre kup - i 1960, 1971 og i 1980 - og har presset en islamistisk regering til at træde tilbage i 1997. Erdogan har brugt en stor del af sine 11 år ved magten på at indskrænke militærets magt.

Forfatningsdomstolens afgørelse forventes at danne præcedens for mere end 200 andre, der er fængslet for deres påståede deltagelse i sammensværgelsen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip