LO kræver 12 ugers barsel til fædre

De store fagforbund i hovedorganisationen ønsker ifølge Ugebrevet A4, at regeringen skal sætte magt bag sine løfter i regeringsgrundlaget om at øremærke op til tre måneders betalt barsel til mændene.

Hvis der bliver lovgivet om øremærket barsel til mænd, vil det ifølge LOs næstformand, Lizette Risgaard, blive mere legitimt for fædre at holde barsel.

»Det er vigtigt, at vi med lovgivning får sikret fædres ret til orlov med barnet, så det er legitimt for fædre at holde barselsorlov i en længere periode. Det vil ikke alene gøre en forskel i relationen mellem far og barn, men også være godt for ligestillingen på arbejdsmarkedet og i familielivet,« siger Lizette Risgaard til Ugebrevet A4.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er der tale om en historisk udmelding fra fagforbundene. Han mener, at LOs holdning vil lægge pres på regeringen i forhold til at opfylde løftet i regeringsgrundlaget.

»Det er en stærk udmelding, som presser regeringen i en bestemt retning. Det er et tungt lod i vægtskålen i forhold til at få øremærket barsel til mænd, og hvis man samtidig får de andre hovedorganisationer med, så tror jeg, at regeringen vil have svært ved at sidde det overhørig,« siger Flemming Ibsen til A4.

Mens beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ser positivt på LOs udmelding, er chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening Lise Bardenfleth uenig i, at fædrenes ret til barsel skal lovfæstes.

»Det skal ikke være 179 medlemmer af Folketinget, der beslutter, hvorvidt der skal være øremærket barsel. Som udgangspunkt mener vi, at forældrene selv er de allerbedste til at tilrettelægge, hvordan barslen afvikles i den enkelte familie,« siger Lise Bardenfleth.

Dagens Gossip