LO kræver dagpengeløsning nu og fremlægger fire forslag

Skrevet af admin

09/10/2014

Dagens topnyheder

LO-formand Harald Børsting har indtil nu manet til besindighed, når Enhedslisten, SF og diverse fagforeninger har skreget på dagpengeændringer for at hjælpe de tusinder, der mister deres dagpenge.

Men med fire konkrete forslag til de kommende finanslovforhandlinger melder landets mest magtfulde fagboss sig nu for alvor ind i debatten, skriver Politiken.

Det er en debat, der er en balancegang for Børsting.

For på den ene side skal han vægte hensynet til sine dagpengeløse medlemmer, men på den anden side også et historisk bånd til den socialdemokratiske ledelse, der i forvejen er under pres internt og eksternt for at lempe dagpengereglerne.

- Det her er det, jeg ville kalde inden for skiven. Vi føler selv, at vi er meget straight på det med at holde fokus på, at vi går efter de konkrete problemer og ikke en ideologisk polemik.

- Derfor synes vi, at de fire forslag, som vi lægger frem, bør være interessante for regeringen og dem, der i øvrigt skal deltage i finanslovforhandlingerne. Vi sidder jo ikke ved det bord.

- Derfor må vi henlede til vores sædvanlige opgave med at lobbye og give inspiration. Det er det, vi forsøger, siger Børsting til Politiken.

De fire forslag, som ifølge LO-formanden vel at mærke ikke kan vente på regeringens dagpengekommission næste efterår, er først og fremmest en forlængelse af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse frem til, at et nyt dagpengesystem eventuelt bliver indført i 2016.

Arbejdsmarkedsydelsen skal sikre, at ingen, der mister dagpengene, kommer til at stå uden forsørgelsesgrundlag.

Derudover foreslår han, at folk, der mister dagpengene og har mindre end fem år til efterlønsalderen, sikres et seniorjob.

LO vil have regeringen til at give folk på arbejdsmarkedsydelse et betragteligt nedslag i a-kasse-kontingentet, og endelig skal vikarjob i jobrotation tælle med i genoptjeningen til at blive dagpengeberettiget.

Sammenlagt koster de fire forslag ifølge LO's beregninger netto omkring 250 millioner kroner.

Hos regeringens hårdeste kritiker i dagpengespørgsmålet, Enhedslisten, er politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen moderat begejstret.

SF er positiv, mens De Radikale foreløbig afviser forslagene, som DF finder "udmærkede", men mangelfulde.

/ritzau/