LO kræver øget kickstart af regeringen

Han hæfter sig ifølge Berlingske blandt andet ved, at de økonomiske vismænd har rådgivet regeringen til at lempe den økonomiske politik i 2014 og 2015 for at sparke gang i jobskabelsen.

»Jeg mener først og fremmest, regeringen skal give kommunerne mulighed for at bruge de penge, som de allerede har liggende, men når der også er plads i økonomien til at bruge flere penge næste år, så bør man gøre det. Det kan genskabe tilliden, så forbrugerne og virksomhederne begynder at bruge penge og investere,« siger Harald Børsting, der endnu ikke vil lægge sig fast på, hvordan regeringen bør lempe økonomien, men han peger blandt andet på øgede investeringer i offentligt byggeri som en oplagt mulighed.

Den forgangne uge har budt på et væld af nøgletal for dansk økonomi. Ledighedskøen er blevet en smule længere med 1.500 personer, BNP holdt sig lige på den rigtige side af recession med en vækst på blot 0,2, og for tredje gang på tre måneder har regeringen nedjusteret sine forventninger til den økonomiske udvikling resten af året til kun 0,5 procent.

Det har fået Enhedslisten til at udnævne lempelser af finanspolitikken som et hovedtema ved næste års finanslovsforhandlinger. Partiets finansordfører, Frank Aaen, påpeger, at regeringen har adskillige muligheder for at øge beskæftigelsen uden at øge underskuddet, og han raser over nedjusteringerne af det offentlige forbrug.

»Det vil ramme hårdt ude i kommunerne. Regeringen fører en politik, der er anderledes end den, de gik til valg på, og det er jo derfor, de bliver straffet i meningsmålingerne,« siger han til Berlingske.

Finansminister Bjarne Corydon (S) påpeger, at Danmark har det højeste offentlige investeringsniveau i 30 år, og at regeringen derudover har sat flere initiativer i gang til at skabe vækst, bl.a. udvidelsen af boligjobordningen og vedtagelsen af en klimapolitik, der sætter »turbo på grønne investeringer« i den private sektor.

»Vi er gået meget langt for at holde hånden under væksten og sikre, at så mange danskere som muligt har et arbejde at stå op til, selv om Danmark befinder sig i en økonomisk krise ... Det har vi gjort uden at sætte den ansvarlige økonomiske linje over styr. Vi skal holde den kurs, der sikrer tillid til dansk økonomi og en lav rente. Den linje er i øvrigt i den forgangne uge blevet mødt af opbakning fra både OECD og EU-kommissionen,« udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Tidligere finansminister og nuværende formand for Folketinget, Mogens Lykketoft (S), pegede i går i TV 2 News på, at vækst – og ikke en stram finanspolitik – er vejen frem. Han understreger over for Berlingske, at han ikke ønsker at blande sig i regeringens linje, men at hans anbefaling var rettet mod et fælles Nordeuropa.

»Jeg forstår godt regeringens store bekymring, at hvis Danmark gør en masse ekstra på egen hånd, så kan det påvirke renten, og det er meget farligt i vores situation med en stor flexgæld og et labilt boligmarked. Det handler om, hvad Europa med Tyskland i spidsen som sådan bør tænke over. Europa kommer ikke op af det nuværende beskæftigelseshul og recession og får heller ikke for alvor styr på gældsstiftelsen, hvis ikke vi får vækst,« siger Mogens Lykketoft.

Dagens Gossip