LO: Medarbejderne betaler prisen i Ryanairkonflikt

Skrevet af admin

09/07/2015

Mest læste i dag

Lige nu tyder alt på, at både Ryanairs 19 piloter og 45 kabinepersonale i Billund samt 10 piloter og 20-30 kabinefolk i København, skal se sig om efter nye job.

Det er konsekvensen efter, at fagbevægelsen har besluttet sig for, at de indleder sympatikonflikt i hele landet - også i det tilfælde, at Ryanair starter med "kun" at flytte sin base i København ud af landet 14. juli.

- Der er varslet sympatihandlinger for hele landet, og derfor så kan du sige, at når de har base i Danmark, så er det ligegyldigt om de har base i Billund, Aarhus og København.

- Så vil handlingerne gå i gang, som beskrevet. I København er det 18 og i Billund og Aarhus er det fra 23. juli, siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.

Til Ritzau skriver Ryanair, at en sådan landsdækkende konflikt vil få dem til at rykke alle deres aktiviteter ud af landet. Dermed er Ryanair arbejdspladserne tabt - medmindre selskabet i ellevte time skulle få lyst til at lave overenskomst.

- Det er klart, at alt har en pris, og her er det altså medarbejderne, der betaler prisen for, at der er nogen, der falder for tilbuddet om en Ryanair-billet, der er så billig, som den er, siger Lizette Risgaard.

Allerede i 2012 åbnede Ryanair sin base i Billund og har fløjet der siden uden overenskomst.

Lizette Risgaard vil ikke bekræfte direkte, at medlemmer dengang undlod at indlede konflikt, fordi de var bange for at miste deres arbejde, men siger:

- Jeg vil sige det på den måde, at man snakker sammen med medlemmerne om, hvornår man eventuelt skal varsle konflikt. Og der kan du sige, at der er så nu, man er blevet enige med hinanden om, at det er det, vi gør, siger hun.

Hun mener dog ikke, at medarbejderne skal frygte for, at de ikke får nye job.

- Jeg er helt sikker på, at der kommer andre selskaber, der også vil være i Billund Lufthavn. De har mange gode kontakter til andre flyselskaber. Det bliver ikke en massiv nedgang af arbejdspladser i forhold til Ryanairs eventuelle exit, siger hun.

/ritzau/