LO og DA indgår aftale om erhvervsuddannelser

Direktør i DA Henrik Bach Mortensen forklarer, at erhvervsuddannelserne er erhvervslivets rygrad.

»Derfor skal eleverne være fagligt kvalificerede, opfylde de krav, der er på uddannelsen samt være helt afklarede, inden de kan påbegynde en erhvervsuddannelse,« siger han i en pressemeddelelse.

Står det til DA og LO skal elever efter 9. klasse deles ind i tre kasser:

Elever, der er afklarede og har færdighederne, kan begynde med det samme efter de er færdige med folkeskolen. Mens de kvalificerede tvivlere blandt eleverne kan tage et nyt erhvervsintroducerende 10. skoleår. Dem, der ikke er parat, skal fortsætte i folkeskolens 10. klasse. Ifølge sekretær i LO Ejner K. Holst skal et 10. skoleår, hvor der vil være mulighed for at sondere uddannelseslandskabet, gøre tvivlerne mere afklarede.

»Dem vil vi give en chance for at snuse til de forskellige, spændende uddannelser, man kan tage på erhvervsskolerne, inden de begynder på den egentlige erhvervsuddannelse,« siger han.

Regeringen nedsatte i efteråret 2012 i forbindelse med forliget om en »styrket uddannelsesgaranti« et udvalg til at se på erhvervsuddannelserne. LO og DA ønsker med aftalen at adressere flere uddannelsespolitiske problemstillinger. Venstres børne- og undervisningsordfører, Peter Juul Jensen (V), glæder sig over aftalen, fordi den efter hans mening skaber vindere i stedet for tabere.

»Det her er med til at sikre, at de unge får muligheden for at kvalificere sig til uddannelse, hvis de ikke helt er klar efter 9. klasse. På den måde falder færre fra, og flere får en oplevelse af succes, når de starter på en erhvervsuddannelse,« siger han og henviser til, at 50 procent af de, der starter på en erhvervsuddannelser, falder fra.

Dagens Gossip