LO om Koch-forslag: Naivt og forkert tænkt

Naivt og forkert tænkt.

Så hård er dommen fra LO over forslaget fra Carsten Koch-udvalget om, at ledige skal gennemføre en uddannelse på nedsatte dagpenge, skriver Ugebrevet A4.

Fra første dag som ledig skal ufaglærte, forsikrede arbejdsløse over 30 år have mulighed for at tage sig en erhvervsuddannelse og blive faglærte.

De ledige kan bruge op til to år på at tage uddannelsen, og de skal ikke stå til rådighed imens. Sådan lyder forslaget fra udvalget af eksperter under Carsten Koch.

Til gengæld skal uddannelsen foregå på en ydelse, som ligger under det nuværende niveau for dagpenge. Ifølge forskellige kilder kan det blive et beløb på 80 procent af dagpengene, svarende til cirka 13.700 kroner om måneden.

I LO-fagbevægelsen er formand Harald Børsting glad for, at Carsten Koch-udvalget anerkender, at det er vigtigt med uddannelse.

Men at tro, at mange ufaglærte vil gå ned på en månedsindtægt på 13.700 kroner for at blive faglært, er ifølge Harald Børsting naivt.

- De ufaglærte ledige over 30 år er i forvejen den gruppe, som vi har allersværest ved at motivere til at tage sig en uddannelse, for mange af dem har dårlige erfaringer med at gå i skole, siger Harald Børsting til Ugebrevet A4.

- Så der er i høj grad brug for at give dem motivation, og den får man ikke ved at sætte dem ned i ydelse. Det er tænkt helt forkert.

Et synspunkt lederen af Dansk Metals A-kasse, Torben Poulsen, deler.

Carsten Koch forsvarer over for A4 forslaget om, at ufaglærte under uddannelse skal kunne klare sig for mindre end dagpenge.

- Vi ønsker, at de ufaglærte tager ejerskab til deres uddannelse, og det kan man gøre ved at sætte dem lidt ned i ydelse, siger Carsten Koch.

Han påpeger i øvrigt, at ufaglærte ledige på vej til at blive faglærte kan låne sig frem til at dække hullet mellem den nedsatte dagpengeydelse og de fulde dagpenge.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil ikke afsløre, hvor hun står i forhold til at få flere ufaglærte ledige løftet op til faglærte. Men hun siger dog:

- Der bliver ikke tale om, at ledige ufaglærte skal gå for en ydelse svarende til 50 procent af dagpengene. Det bliver en højere ydelse end det, men mere kan jeg ikke sige.

Og jeg er opmærksom på, at fagbevægelsen gerne ser ydelsen sat op til den fulde dagpengesats, siger hun til Ugebrevet A4.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip