LO takker nej til økonomisk særbehandling

S-ordføreren vil ramme LO-forbundenes konkurrenter i de gule - og billige - fagforeninger på pengepungen ved at fjerne deres medlemmers ret til at trække kontingentet fra i skat. Men det er ikke løsningen på fagbevægelsens udfordringer, mener Ejner K. Holst, sekretær i LOs hovedbestyrelse.

»Vi mener ikke, det er den rigtige vej at gå. Vi ønsker ligestilling,« fastslår han.

Hvis regeringen vil hjælpe fagbevægelsen, bør den ifølge LO i stedet se på loftet over fradraget. Den borgerlige regering indførte med støtte fra Dansk Folkeparti i 2010 et fradragsloft på 3.000 kroner om året for faglige kontingenter som en del af den såkaldte Genopretningspakke. Den bør rulles tilbage, mener Ejner K. Holst.

»Vi har stillet forslag om, at man helt fjerner fradragsloftet, og det skal gælde begge veje,« siger han.

Leif Lahn Jensens forslag er ledsaget af en bredside mod de gule fagforeninger som Kristelig Fagforening (Krifa) og Det Faglige Hus. Han mener ikke, at de er »rigtige fagforeninger«, men at de kopierer overenskomster og »trækker lidt fra de steder, hvor de er uenige«, og derfor bør deres medlemmer ikke være berettiget til fradraget.

Ejner K. Holst mener, at Leif Lahn Jensen rejser en vigtig diskussion, og han er enig i den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordførers kritikpunkter.

»Når vi for eksempel hører fra Krifa, at de er effektive, kan jeg undre mig over, hvad de egentlig er effektive til. De laver ingen overenskomster, de har ingen tillidsmænd, og de tilbyder ikke uddannelse. Måske er de mest effektive til at sælge et tomt produkt,« lyder anklagen fra LO-sekretæren.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Maja Panduro (S), understreger dog, at angrebet står for Lahns egen regning, ligesom hun heller ikke vil opfylde LOs ønske om at fjerne fradragsloftet.

»Jeg vil godt understrege, at det hverken er regeringens eller officiel socialdemokratisk politik fjerne fradragsretten for medlemskab af en gul fagforening. Med andre ord vi har ingen aktuelle planer om at ændre fradragsreglerne for medlemskab af en fagforening,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Formanden for Krifa, Søren Fibiger Olsen betegner forslaget fra Leif Lahn Jensen som »diskrimination« og »kammerateri«, og i oppositionen anklager Venstre forslaget for at være en måde til at sikre økonomisk støtte fra fagbevægelsen frem mod et nyt folketingsvalg.

»Jeg mener, det er udtryk for desperation fra Socialdemokraternes side. De har brug for støtte i den kommende valgkamp fra LO og de faglige organisationer. Og de forsøger så, om det her forslag kan tilgodese de organisationer,« siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

Leif Lahn Jensens idé er blevet positivt modtaget af Enhedslisten, SF og den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU. De Radikale er på linje med Maja Panduro og afviser forslaget.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip