Lockout kan også ramme statslige lærere

En af dem, som forudser en lockout, er formand for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup.

»Det er ikke vores ønske, men det tror jeg desværre, at vi bliver,« siger han til avisen.

I Finansministeriet er vurderingen ifølge Politikens oplysninger også, at det bliver svært at nå til enighed om en aftale, så længe modparten er Anders Bondo Christensen, og stridens kerne er lærernes arbejdstid, ligesom i forhandlingerne for de kommunalt ansatte lærere.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet siger til Politiken, at det »kun kan ende galt«:

»Det ender ikke i et forlig, for Bondo kan jo ikke tillade sig at have en forhandlingsstrategi for de statsansatte, der er anderledes end for folkeskolen. Så han giver ikke køb på en central arbejdstidsaftale.«

Da de statsansatte lærere er en del af Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), kan det ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet skabe uro på hele området for statsansatte.

»CFU har et forhandlingsprincip, der hedder alle for én, og hvis de statsansatte læreres aftale går i vasken, er CFU nødt til at enten at skrive under på deres overenskomstaftaler uden de statsansatte lærere, eller de kan strejke,« siger han til Politiken.

Næstformand for CFU, Peter Ibsen, understreger over for avisen, at CFU ikke har tænkt sig at skrive under. I så fald kan der blive tale om sympatistrejker blandt CFUs knap 126.000 medlemmer.

Dagens Gossip