Løfte om millioner til udenrigstjeneste bliver til fyringer

Selvom Venstre under valgkampen lovede at styrke udenrigstjenesten efter år med besparelser, har regeringen med sit finanslovsforslag besluttet at skære betydeligt i ministeriets budgetter, skriver Politiken fredag.

Beregninger fra Udenrigsministeriet, som Politiken er i besiddelse af, viser, at man skal spare omtrent 200 millioner kroner de næste fire år, så man i 2019 har reduceret budgetterne med 80 millioner kroner.

Penge, der skulle bruges på drift og lønninger, men som ifølge kilder i Udenrigsministeriet nu betyder, at "et større antal medarbejdere skal afskediges".

Hos Dansk Folkeparti ser man til med bekymring.

- Det her lyder foruroligende. Hvis Danmark i fremtiden vil spille en rolle i forhold til eksportfremme, konflikthåndtering, og hvis vi skal bevare gode relationer til andre lande, så er det jo ikke stedet at spare, siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

Han vil nu tage sagen op med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), når partiet bliver indkaldt til finanslovsforhandlinger.

Det vides endnu ikke, hvor mange stillinger der skal nedlægges i Udenrigsministeriet, men ifølge Politikens oplysninger kan der være tale om op mod 100.

Danmark har i dag 360 udsendte diplomater, mens man har andre 1360 lokalt ansatte tilknyttet ambassaderne og 724 medarbejdere på Asiatisk Plads i Udenrigsministeriet. I 2001 var der 589 udsendte danske diplomater.

Under valgkampen lovede Venstre flere midler til dansk diplomati, og kritikken er hård fra den tidligere radikale udenrigsminister Martin Lidegaard.

- Det er et dybt sår i dansk udenrigstjeneste. Man skærer ikke bare ind til benet, men helt ned i benet. Det skader danske udenrigspolitiske interesser. Det skader dansk erhvervsliv. Det gør Danmark mindre i verden, siger Martin Lidegaard.

Politiken har siden onsdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra regeringen. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre.

/ritzau/

Dagens Gossip