Løkke afkræves svar om hemmeligt sikkerhedsarkiv

Et otte år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om grundlaget for Irak-krigen er omdrejningspunktet, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag møder op i et samråd i Folketingets kulturudvalg.

En række oplysninger fra interviewet er blevet mørkelagt i et særligt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet, hvor kun topfortrolige dokumenter af en helt særlig karakter bliver opbevaret.

Grundlaget for at gå ind i Irak var dengang som i dag et sprængfarligt emne i dansk politik, men historikere og politiske kommentatorer har alligevel undret sig over, at et interview med Ekstra Bladet er endt i sikkerhedsarkivet.

Det undrer også Enhedslistens Søren Søndergaard, der har kaldt Løkke i samråd med det ikke nærmere definerede formål at få statsministeren til at "oplyse om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv".

- Jeg tror, det kom som en nyhed for de fleste, at man havde et særligt hemmeligt arkiv i Statsministeriet, hvor man lagde artikler fra journalister og spørgsmål fra politikere ind, siger Søren Søndergaard.

- Jeg vil have at vide, hvad der er årsagen til at have sådan et arkiv – hvad man bruger det til, og hvordan oplysningerne registreres og slettes igen.

Ifølge Statsministeriet er det mørkelagte dokument fra interviewet med Ekstra Bladet internt og udarbejdet i forbindelse med Ekstra Bladets interview.

Statsministeriet har over for Jyllands-Posten understreget, at dokumentet "formentlig" er havnet i arkivet, fordi det handler om forhold, der vedrører "statens sikkerhed". Også den forklaring undrer Søren Søndergaard:

- Jeg forstår ikke, hvad man skal med et specielt arkiv om ting, der omhandler statens sikkerhed. Er det, fordi der er noget ulovligt i det? Så er det ikke en sag for Statsministeriet, men for efterretningstjenesterne.

Samrådet med statsministeren indledes klokken 14.

/ritzau/

Dagens Gossip