Løkke afviser flere stramninger: To ting er i fokus nu

Skrevet af admin

26/01/2016

Dagens topnyheder

Et flertal i Folketinget ventes tirsdag at vedtage de meget omtalte stramninger af asyl- og udlændingepolitikken, som blandt andet betyder, at nogle flygtninge fremover skal vente tre år på familiesammenføring.

Dermed har Danmark strammet så meget op, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke umiddelbart ser grund til at gennemføre nye stramninger:

- Er der rum for at stramme mere? Det ser jeg ikke lige umiddelbart foran mig. Nu skal vi vedtage de her regler, som har til sigte at sørge for, at Danmark ikke fremstår unødigt attraktivt, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Det er helt oplagt, at situationen i Europa påvirker Danmark, men der findes ikke den stramning, som bare kan få det her til at gå væk, siger Lars Løkke Rasmussen.

Spørgsmål: Du ser ikke flere stramninger foran dig. Hvor langt er dit sigte?

- Vi oplever i øjeblikket, at asyltilstrømningen er faldet. Noget af det er vejrafhængigt, men det skyldes også, at de skandinaviske lande fører en mere ensartet politik. Der er strammet op i Sverige, Norge, Finland og Danmark, og der passes på vores grænser.

- Derfor har vi et tryk på Danmark i øjeblikket, som ikke er markant. Den pause skal vi bruge til at tage hul på nogle andre ting, siger Løkke.

Statsministeren afviser dermed indirekte Dansk Folkepartis ønske om at gå videre med nye stramninger. Senest har Kristian Thulesen Dahl foreslået, at den midlertidige grænsekontrol suppleres med hastebehandling af asylansøgers sager på stedet.

Derefter vil de fleste asylansøgere kunne returneres til Tyskland igen, forventer Kristian Thulesen Dahl.

Løkkes dagsorden ser anderledes ud. Ifølge statsministeren er der nu to ting, som regeringen vil koncentrere sig om, for at sikre at Danmark kan håndtere tilstrømningen.

For det første skal flygtningene hurtigt i arbejde, når de er kommet til Danmark:

- Det er derfor, at regeringen om kort tid indleder forhandlinger med kommunerne og arbejdsmarkedets parter. Vi er simpelthen nødt til at gøre de her mennesker selvforsørgende, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Hvis det i fremtiden også er sådan, at kun én ud af 10 er i arbejde efter et år, så bliver det en meget stor økonomisk og menneskelig omkostning for vores samfund.

For det andet vil regeringen arbejde for en EU-løsning:

- Vi skal kaste os ind i de europæiske drøftelser. For i sidste ende er der brug for at Europa samlet finder nogle svar, siger Løkke og tilføjer:

- Der passes ikke godt nok på Europas ydre grænser. Specielt er der et problem i Grækenland. Hvis grækerne ikke får styr på deres ydre grænser, så truer det hele det europæiske projekt, som har skabt velstand i Danmark og resten af Europa.

EU-præsident Donald Tusk har givet landene to måneder til at finde en løsning - ellers forventer han, at Schengen-samarbejdet kollapser.

Dermed hviler der et tungt pres på Løkke og de øvrige stats- og regeringschefer for at nå en virkningsfuld aftale, når de samles til topmødet i Bruxelles 17. og 18. marts.

/ritzau/