Løkke afviser at stille op i samråd om landbrugspakke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser at stille op i samråd om landbrugspakken. Det oplyser han i et skriftligt svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Dermed får udvalget ikke mulighed for at stille statsministeren spørgsmål om den omstridte landbrugspakke, som førte til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) fald.

Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører Maria Gjerding kalder beslutningen "kujonagtig".

- Jeg synes, det er ufatteligt ærgerligt, at han ikke har fundet modet til at dukke op og give de svar, som Folketinget og befolkningen har krav på, siger Maria Gjerding.

Hun mener, at statsministeren må svare på, om han vidste, at Folketinget var ved at blive "vildledt, og om ordren til vildledningen i virkeligheden stammer fra ham".

I svaret skriver Lars Løkke Rasmussen blandt andet:

- Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, at jeg er involveret i udarbejdelsen af centrale regeringsinitiativer. Det er en helt naturlig del af at være regeringsleder.

- Af principielle grunde ønsker jeg imidlertid ikke at udtale mig nærmere om de drøftelser, som jeg har med ministre og embedsmænd om en given sag, skriver Løkke i svaret.

Syv forskere har i en høring på Christiansborg kritiseret de tal, der lå til grund for landbrugspakken. Ingen af forskerne kunne støtte Eva Kjer Hansens udmelding om, at pakken ville være god for miljøet de kommende tre år.

På baggrund af samtaler med en række kilder i embedsværket har Berlingske skrevet, at der blev lagt pres på embedsmændene for at nå frem til at et bestemt resultat omkring miljøeffekten af landbrugspakken.

Miljø- og fødevareudvalget ville især spørge til en artikel i avisen med overskriften: "Venstre-toppen var dybt involveret i landbrugspakken".

Men det kommer altså ikke til at ske i et samråd. Lars Løkke Rasmussen ventes dog at komme til at svare på spørgsmål i sagen onsdag, hvor der er såkaldt spørgetid i folketingssalen. Her har flere oppositionspartier også spurgt til Lars Løkke Rasmussens rolle i sagen.

Statsministeren begrunder i øvrigt sit afslag med, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) også undslog sig fra at stille op i et samråd. Det kritiserede Løkke selv som oppositionsleder den gang.

Men efter han selv er blevet statsminister lægger Løkke sig på samme standpunkt:

- Jeg kan i øvrigt oplyse, at min forgænger har besvaret tilsvarende folketingsspørgsmål efter samme linje, skriver Lars Løkke Rasmussen i svaret.

Formelt kan statsministeren selv vælge, om han eller hun vil stille op i samrådet eller sende en fagminister. Siden valget i juni har Lars Løkke Rasmussen én gang før afslået at stille op i samråd.

Det var i beskæftigelsesudvalget, hvor Enhedslisten spurgte til, om statsministeren ville stå ved dagpengeløfter fra valgkampen. I stedet for statsministeren måtte beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) svare.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip