Løkke afviser at stille op i samråd om landbrugspakke

Flere partier har kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd. Det er sket, efter at Berlingske skrev, at regeringens top var advaret om problemer med beregningerne bag landbrugspakken.

Men partierne får ikke svar i et samråd fra statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen er ikke forpligtet til at møde op, og lige som sin forgænger Helle Thorning-Schmidt (S) benytter han nu muligheden for at nægte at deltage i samrådet.

- Jeg skal på den baggrund oplyse, at jeg af principielle grunde ikke finder anledning til at besvare samrådsspørgsmålene, der vedrører regeringsinterne forhold, skriver Lars Løkke Rasmussen i et brev til Miljø- og Fødevareudvalget.

Statsministeren vil dog svare på to af de fem samrådsspørgsmål. Men det skal ske skriftligt:

- For så vidt angår samrådsspørgsmålene, som angår statsministerens tilsynsforpligtelse generelt, bemærkes, at jeg naturligvis gerne vil redegøre herfor over for Folketinget.

- Det er dog min vurdering, at der er tale om et emne, som bør drøftes med Udvalget for Forretningsordenen, og som bedst egner sig til skriftlig besvarelse.

- Jeg skal derfor opfordre til, at spørgsmålene stilles af Udvalget for Forretningsordenen til skriftlig besvarelse, skriver Lars Løkke Rasmussen i brevet.

Socialdemokraternes miljø- og landbrugsordfører, Simon Kollerup, giver ikke meget for Løkkes forklaring.

- Det lyder som en til lejligheden dårligt opfundet undskyldning. Formentlig fordi statsministeren har noget at skjule.

- Sagen er, at det ikke længere er et regeringsinternt anliggende, men et ganske alvorligt anliggende mellem statsministeren og Folketinget. Lars Løkke Rasmussen har været vidende om vildledning af Folketinget uden at gribe ind. På den måde tilsidesætter han sin tilsynspligt som statsminister, siger Simon Kollerup.

Formand for Miljø- og Fødevareudvalget Pia Adelsteen (DF) mener også, at Løkke burde møde op til samrådet. Hun henviser til, at det gjorde tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i sagen om nødløgnen, der fældede Morten Bødskov (S) som justitsminister.

Løkkes beslutning får også hård kritik fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Lars Løkke har øjensynligt været involveret i at vildlede Folketinget og den danske befolkning og nægter nu at møde op og forklare sig. Det er utilgiveligt.

- Han tramper på Folketinget, som har skullet tage stilling til landbrugspakken på et åbenlyst falsk grundlag, og han tramper på grundlæggende demokratiske spilleregler, siger Pernille Skipper.

/ritzau/

Dagens Gossip