Løkke: Ambitionerne for skattereform er fortsat høje

Skrevet af admin

12/01/2016

Mest læste i dag

Skatten på arbejde skal ned, så flere danskere kommer i arbejde.

Det er fortsat ambitionen for V-regeringen, selv om den stort anlagte skattereform tirsdag blev udskudt til efteråret. Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Vi gik til valg på at lave en jobreform, som består af to dele. Dels et kontanthjælpsloft og en integrationsydelse, som gør, at ydelsesniveauet kommer under kontrol, så vi kan få nogle skattelettelser. Det løfte har jeg bestemt en ambition om at indfri, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han medgiver, at regeringen nu "justerer lidt på timingen" i forhold til regeringsgrundlagets løfte om skatteforhandlinger i foråret:

- Men uanset, om vi forhandlede april, eller vi gør det i august, så vil skattelettelserne tidligst kunne gælde fra 2017. Så der er ikke noget forrykket i ambitionsniveauet.

- Tværtimod er det min klare vurdering, at sandsynligheden for at vi få et resultat, styrkes ved at vi som et afsæt til forhandlingerne får et nyt perspektiv på dansk økonomi, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser dermed til den 2025-plan, som regeringen vil fremlægge "til sommer". Den ventes at indeholde et skøn over, hvor mange penge det høje antal asylansøgere og flygtninge vil koste Danmark - og dermed hvor meget der er tilbage til skattelettelser.

Mens Lars Løkke Rasmussen vil bruge de kommende måneder til at få klarlagt omkostningerne til asylkrisen, så konkluderer den liberale tænketank Cepos allerede nu, at der vil være råd til markante lettelser af skatten.

Det skyldes, at regeringen nu kæder skattereformen sammen med en 2025-fremskrivning, siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen:

- Fra 2021 til 2025 er der en guldgrube af et råderum, fordi Finansministeriet budgetterer med en vækst i det offentlige forbrug på 1,2 procent årligt. Så høj behøver udgiftsvæksten slet ikke at være, siger Mads Lundby Hansen og tilføjer:

- Thorning gik til valg på en vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent årligt. Med en lavere vækst i det offentlige forbrug er der derfor mulighed for at lave en meget ambitiøs skattereform, der markant sænker marginalskatten på arbejde, siger han.

/ritzau/