Løkke: Bedst hvis Tyrkiet tager alle flygtninge tilbage

EU håber, at Tyrkiet vil begynde at tage økonomiske migranter tilbage fra Grækenland. Men faktisk vil det bedste være, hvis landet sagde ja til at tage alle tilbage - også flygtninge.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for topmødet mellem EU og Tyrkiet mandag i Bruxelles.

Her skal EU-landene og Tyrkiet forsøger at puste ny liv i aftalen om, at Tyrkiet skal begrænse strømmen af mennesker over Middelhavet mod til gengæld at få økonomisk støtte og visumfri adgang til EU-landene.

- Tyrkiet skal levere på det, vi har aftalt. Vi skal ikke have den trafik til Grækenland, og Tyrkiet skal være parat til at acceptere, at vi returnerer i hvert fald de økonomiske migranter. Men det bedste vil være, hvis vi kunne returnere alle, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dermed forsøger den danske statsminister at lægge ekstra pres på tyrkerne. Selv om den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, på vej ind til mødet siger, at Tyrkiet er klar til at hjælpe EU med at løse flygtninge- og migrationskrisen, er der lang vej igen.

Det er flere måneder siden, at EU og Tyrkiet blev enige om, at tyrkerne skulle gøre en større indsats for at bremse menneskesmuglere og dermed trafikken over Middelhavet. Til gengæld blev tyrkerne stillet 22 milliarder kroner og visumfri adgang til EU i udsigt.

Men strømmen af flygtninge og migranter til Grækenland er fortsat markant højere end på samme tid sidste år. Og EU-landene har holdt på pengene til Tyrkiet.

Før mødet er den danske statsminister forsigtig med at udtale sig om udsigten til et gennembrud.

- Nu må vi se. Jeg ved, at der har været intensive drøftelser op til mødestart, siger Løkke og erkender, at der også har været problemer med at få EU-landene til at begynde at udtale penge til Tyrkiet. De første penge er dog på vej:

- Nu må vi forvente, at tyrkerne begynder at levere med den anden hånd, siger Lars Løkke Rasmussen.

Forud for mødet har EU-Kommissionen opstillet den ambitiøse plan, at de åbne grænser i Schengen-området skal være tilbage inden nytår.

Det vil sige, at lande som Danmark skal stoppe den midlertidige grænsekontrol, man har indført for at få styr på antallet af flygtninge og migranter. Også på det punkt er Løkke forsigtig:

- Det vil være dejligt, hvis det lykkes. Men lige nu og her står vi i en situation, hvor det bliver mere og mere klart for alle, at vi ikke endnu et år kan tage plus én million mennesker, der tilfældigt kommer ind i Europa. Det er det, der skal håndteres.

- Og kan man få det håndteret, kan man genskabe forudsætningerne for det åbne Europa. Det vil jeg byde velkommen, men lige nu synes jeg, det er helt umuligt at sige noget om en realistisk tidsplan, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Dagens Gossip