Løkke bekræfter F-35 som regeringens bud på nyt kampfly

Så er det officielt. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter torsdag, at regeringen indstiller F-35 til at være det kampfly, som skal erstatte Danmarks snart udtjente F-16-fly.

Regeringen anbefaler en ordre på 27 F-35-fly, der også går under navnet Joint Strike Fighter, og som produceres af amerikanske Lockheed Martin.

- Vi har vurderet, at det er nødvendigt med 27 nye kampfly, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det er ikke udtryk for en oprustning eller nedrustning. Med de nye fly kan vi udføre de samme opgaver som hidtil: Overvåge vores luftrum, afvise krænkelser og modvirke at krige ude i verden rykker tættere på, siger statsministeren.

F-35'eren har længe været favoritten i opløbet om at blive Danmarks næste kampfly. Eurofighter og Boeings F-18 Super Hornet må se sig slået i konkurrencen.

Indstillingen kommer på baggrund af en rapport fra Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet, som har evalueret de tre forskellige kandidatfly.

Vejen mod de nye fly har været lang. Næsten 20 år er gået, siden Danmark i 1997 blev et af ni partnerlande, der gik sammen om at udvikle "morgendagens kampfly".

Der har været rejst kritik af F-35-flyet. I en rapport tidligere på året fra Pentagons våbentestenhed hed det, at F-35 ikke var kampklar og havde store tekniske vanskelig­heder.

De syv partier, der sidder med ved bordet, hvor indkøbet af nye kampfly skal besluttes, mødes torsdag eftermiddag klokken 16, har Forsvarsministeriet oplyst til Ritzau.

Forligskredsen består af Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale, SF og De Konservative.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip