Løkke dagen derpå: Tillidskrise mellem os og befolkningen

Skrevet af admin

04/12/2015

Dagens topnyheder

En tillidskrise mellem befolkningen og politikerne på Christiansborg er ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en af årsagerne til, at befolkningen torsdag stemte nej til at erstatte EU-retsforbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning.

- Der er en tillidskrise mellem store dele af befolkningen og os, der har vores virke på Christiansborg, skriver statsministeren i en lang opdatering på sin Facebook-profil fredag morgen.

- Den har givetvis sit udspring i mange ting: Løfter der ikke er blevet holdt, komplicerede problemer der er blevet forsimplet, politisk substans der er blevet til spin og proces, personsager der har fyldt for meget. Det tager jeg meget alvorligt.

Lars Løkke Rasmussen antyder i opdateringen, at der kan være en justering af den europapolitiske kurs undervejs.

Statsministeren betoner, at EU skal være slankere og at Danmark skal orientere sig mod det skeptiske Storbritannien.

Regeringsgrundlagets formulering om, at Danmark skal så tæt på kernen i EU som muligt, er derimod udeladt.

- EU-samarbejdet bygger på et nærhedsprincip (det såkaldte subsidiaritetsprincip), men det skal have mere næring og indhold, skriver han.

- Det er en af de ting, Storbritanniens Cameron (premierminister David Cameron, red.) har sat på dagsordenen den kommende tid. Og den dagsorden skal Danmark melde sig ind i!

Statsministeren ønsker en "ny balance" i EU, skriver han. Og i den forbindelse tager han fat i en tidligere ophedet diskussion om, hvorvidt vandrende arbejdstagere skal kunne sende danske børnepenge hjem til deres hjemland.

- Det er svært at forstå, at vi ikke kan stille krav om, at man skal yde før man kan nyde. At man kan sende en dansk børnecheck hjem til familien i Rumænien efter kort tids arbejde i Danmark.

- Det skal vi have lavet om på. Så der kommer en bedre balance. En større følelse af rimelighed.

Den tidligere SR-regering kom i mindretal på sagen tilbage i 2014. Da pålagde de borgerlige partier og Enhedslisten regeringen, at børnepenge skulle udbetales efter et optjeningsprincip.

Men regeringen parerede ikke ordre og fortsatte med at udbetale børnepenge efter EU's retningslinjer, nemlig at der ikke kan indføres optjeningsprincipper for omrejsende arbejdstagere.

Venstre slog under valgkampen fast, at partiet ønskede at vende tilbage til optjeningsprincippet. Men efter valget er regeringen fortsat med at administrere efter EU-reglerne.

- Flertallet bestemmer i et demokrati. Når man lægger et spørgsmål ud til afstemning, må man tåle svaret, skriver statsministeren.

/ritzau/