Løkke: Danmark skal ikke putte sig i kampen mod terror

Kampen mod terror skal vindes, og en organisation som Islamisk Stat (IS) skal bekæmpes og fjernes.

Danmark skal involvere sig i den kamp, selvom det fører til, at Danmark også bliver et mål for terrorister.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter.

Angrebene i Paris i sidste uge, hvor mindst 129 mennesker mistede livet, har blot understreget, hvor vigtig kampen mod terror er, lyder det fra Løkke.

- Vi skal passe på Danmark. Derfor er Danmark en aktiv del af den koalition, som bekæmper terrororganisationen ISIL (et andet navn for IS, red.).

- Derfor har vi haft vores F-16-fly udsendt. Og er parat til på ny at deployere dem - om nødvendigt med et bredere mandat - efter en velfortjent pause.

- Derfor har vi 120 danske soldater på træningsmission i Irak, og derfor udsender vi nu et radarbidrag. Vi yder vores del. Og har derfor også moralsk habitus til at stille os bag den franske præsident Hollandes appel om, at koalitionen nu ruster op.

- For at nedkæmpe ISIL. For at forstærke presset på en politisk løsning, der kan genskabe stabilitet i Syrien, siger Løkke.

Danske F-16-fly er for nylig vendt hjem efter at have bombet IS i Irak i et år. Nedslidt materiel og mandskab betød, at de måtte hjemkaldes.

Når de efter planen skal udsendes næste år, så har regeringen luftet tanker om, at flyene også skal bombe IS i Syrien.

- Og, ja, det skaber en risiko at melde sig så klart ind på den rigtige side af kampen mod salifister og terrorister. Men i den kamp må vi aldrig, aldrig putte os, siger Løkke.

- Derfor har vi - inden sidste weekends frygtelige begivenheder i Paris - fremsat et antal lovforslag, som styrker vores muligheder i kampen mod terrorisme.

- Om landsforræderi, om adgang til flypassageroplysninger og bedre indhentningsoplysninger for Forsvarets Efterretningstjeneste, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip