Løkke: Der venter svære forhandlinger

Det bliver ikke let for Lars Løkke Rasmussen (V) at lande en ny regering efter torsdagens valgsejr til blå blok.

Det erkender Venstres formand, dagen efter at partiet gik 13 mandater tilbage, men alligevel står til at overtage regeringsmagten på grund af Dansk Folkepartis store fremgang på 15 mandater til i alt 37.

- Venstre fik ikke det valg, vi drømte om, men vi fik muligheden for at kunne sætte os i spidsen for en regering, der kan gribe opsvinget og få det til at få fæste i hele Danmark. Den mulighed skal afsøges de kommende dage.

- Der venter svære forhandlinger, skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook.

Venstre kan sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative mønstre et flertal på 90 mandater i det nye folketing.

- For fire år siden afleverede vi nøglerne til Statsministeriet. Venstre havde et flot valg. Vi gik frem, men der var ikke flertal. Jeg sagde dengang: De er kun til låns. Det er selve demokratiet og folkestyrets ånd. Nøglerne har man kun til låns.

- I aften er situationen anderledes. Venstre er gået tilbage, vi har ikke haft et særlig godt valg, men der er et flertal af partier, der synes, at Danmark skal have en anden regering, sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale på valgnatten.

Det bliver formentlig på den økonomiske politik, at Lars Løkke Rasmussen skal tage det største sværdslag med Dansk Folkeparti.

Venstre er gået til valg på udgiftsstop, eller nulvækst i det offentlige forbrug. Dansk Folkeparti, der med Kristian Thulesen Dahl i spidsen har sikret sig 37 mandater, ønsker derimod, at den offentlige sektor skal have lov at vokse 0,8 procent.

Tilbagegangen på 13 mandater betyder, at Venstre fik partiets dårligste valgresultat i 25 år.

/ritzau/

Dagens Gossip