Løkke: Det europæiske asylsystem er under sammenbrud

Skrevet af admin

07/09/2015

Dagens topnyheder

- Det europæiske asylsystem er under sammenbrud.

Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et hasteindkaldt pressemøde i Statsministeriet mandag.

Udmeldingen kommer, før han senere på dagen møder Folketingets partiledere om sagen. Her vil Lars Løkke Rasmussens udgangspunkt være, at nationale regler - eller en lukning af grænsen - ikke er nok.

- Der findes ingen vej, hvor Danmark isoleret og alene kan håndtere det her problem. Det er nødt til at ske i europæisk sammenhæng, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han afviser Dansk Folkepartis forslag om, at Danmark straks skal indføre grænsekontrol for at stoppe strømmen af asylsøgere og migranter, hvor 400 er kommet til Danmark siden weekenden.

- Tiden er ikke til at trække hurtige løsninger. Der findes ingen vej, hvor Danmark alene og isoleret kan håndtere dette problem. Det er vigtigt, at vi spiller de danske kort rigtigt, så vi står på den rigtige side af stregen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Der skal lægges pres på nogle EU-lande, som ikke tager deres del af ansvaret, siger statsministeren.

Søndag tilbød statsministeren den tyske forbundskansler, Angela Merkel, at modtage 100 asylsøgere. Søndag havde Tyskland modtaget 4000 asylsøgere i weekenden.

- Det nye i situationen er, at det europæiske asylsystem er under sammenbrud. Det er uforandret, at vi selv skal bestemme, hvem der får ophold i Danmark. Det står jeg fuldstændig vagt omkring, siger Lars Løkke Rasmussen.

Danmark må afklare, hvad asylsøgere og migranter i Danmark, ønsker. Derfor har Danmark kontaktet den svenske regering.

Det siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi er underlagt internationale forpligtelser. Vi er forpligtet til at behandle den ansøgning, hvis man kommer til den danske grænse og søger asyl, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at antallet betyder noget.

/ritzau/