Løkke er klar til at bevæbne syriske oprørere

Det siger Venstre-formanden, efter at Det Hvide Hus har meldt ud, at man er gået i gang med at bevæbne oprørerne i den syriske borgerkrig, da der ifølge amerikanerne findes beviser for, at det syriske styre har brugt kemiske våben.

»Vi har det synspunkt, at det med at bevæbne oprørerne er absolut en option. Det må selvfølgelig bero på en sikkerhedspolitisk vurdering og en on the ground-vurdering af, om man kan identificere de rigtige og sådan noget. Men hvis man i Det Hvide Hus når frem til, at forudsætningen for det er til stede, så vil vi være tilbøjelige til at følge den vurdering,« siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at Venstre længe har haft den holdning, og at man på EU-plan også deler holdning med briterne, der længe har talt for en mulig væbning af de syriske oprørere.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger efter USAs udmelding, at man fra regeringens side ikke er i en situation, hvor man er klar til at intervenere i Syrien.

Lars Løkke Rasmussen har dog længe været skuffet over Villy Søvndals synspunkter i forbindelse med borgerkrigen i Syrien, lyder det.

»Når man betænker Villy Søvndals egen position om for eksempel situationen i Libyen, hvor man næsten ikke hurtigt nok kunne trykke på knappen. Jeg var selv statsminister på det tidspunkt og sad i Det Hvide Hus med en præsident, der var usikker på, om man skulle engagere sig væbnet, og Villy Søvndal skubbede på. Når man tænker hele den forhistorie ind, så synes jeg, at vi har en udenrigsminister, der har været passiv og siddet på sine hænder,« siger Lars Løkke.

Han mener dog, at det endnu er for tidligt at sende danske styrker til Syrien for eksempelvis at være med til at implementere en no-fly-zone.

»Generelt synes vi jo, at Danmark skal være klar, når der bliver kaldt, men det er jo slet ikke det, der er situationen,« siger Lars Løkke.

»Vi har set en frygtelig borgerkrig og konflikt, der bare har kørt og kørt med tab af uskyldige menneskers liv til følge. Vi mener ikke, man skal sidde og se passivt til, og derfor har vi været klar til at flytte Danmark i takt med, at vores allierede også har villet flytte sig i det synspunkt,« siger han.

Lars Løkke Rasmussens forgænger i Venstres formandsstol, NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, hilser USAs erklæring om at væbne oprørerne velkommen.

Dagens Gossip