Løkke: Færøerne og Grønland kan frit arbejde med forfatning

Skrevet af admin

29/04/2016

Mest læste i dag

Grønland og Færøerne kan frit vælge, om de vil arbejde med egne forfatninger, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter rigsmødet i Grønland fredag.

På mødet mellem Lars Løkke Rasmussen, lagmand Aksel V. Johannesen og formand for Naalakkersuisut (Landsstyret) Kim Kielsen har der især været fokus på, om Færøerne og Grønland skal have egne forfatninger og økonomi.

Rigsfællesskabet gør landene stærkere, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, som også respekterer landenes ønske om selvstændighed.

- Jeg synes, rigsfællesskabet gør os stærkere, og det har jeg fået bekræftet på mødet i dag. Samtidig har jeg respekt for, at der både på Færøerne og i Grønland er ønsker om at arbejde med egne forfatninger, siger statsministeren i en kommentar og tilføjer:

- Det kan begge lande frit vælge at gøre. Regeringen er positiv over for dialog med Færøerne og Grønland om de spørgsmål, der måtte opstå i forbindelse med forfatningsarbejdet. Det fremgår også af regeringsgrundlaget, siger han.

Ønsker Færøerne og Grønland at få egne forfatninger, er der en grænse for, hvor langt de kan gå med dem. Man kan ikke have en forfatning på sammen niveau som en selvstændig stat, hvis man er i rigsfællesskabet.

Især Færøerne er langt med at udarbejde en forfatning. Både i 2010 og i 2011 fremlagde Færøerne forfatningsforslag. Men de blev begge underkendt af Justitsministeriet.

Ministeriet begrundede det med, at forslagene ikke var i overensstemmelse med grundloven.

På rigsmødet har statsministeren også tilbudt at hjælpe det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, med økonomiske reformer for at sikre Grønlands økonomi.

- Grønlands og Færøernes står begge over for betydelige økonomiske udfordringer på lidt længere sigt. Nye indtægter fra eksempelvis minedrift på Grønland kan ikke løse udfordringerne alene.

- Derfor har jeg tilbudt at samarbejde med Naalakkersuisut om rådgivning i forhold til reformer og andre initiativer, som kan medvirke til en sikre en holdbar økonomisk udvikling, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/