Løkke forsvarer Østrig: Asylkvote kan skabe kontrol

Skrevet af admin

03/03/2016

Dagens topnyheder

Østrig står fast. Selv om både Tyskland og Grækenland skælder ud, og EU-Kommissionen advarer om, at Østrigs kontante loft over antallet af asylansøgere strider imod EU-retten og internationale forpligtelser, så rokker alpelandet sig ikke.

Østrig vil ikke længere vente på fælles EU-løsninger på flygtninge- og migrantkrisen. Og kort før en serie af afgørende topmøder i Bruxelles får Østrig nu opbakning fra den danske statsminister.

På et møde i Europaudvalget torsdag udtrykker statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forståelse for Østrigs beslutning om at indføre en kvote på maksimalt 80 asylansøgere om dagen:

- Der har været en del kritik af Østrig for beslutningen om at indføre en kvote for asylansøgere. Jeg er enig i, at det er bedst med fælles løsninger, men jeg forstår godt, at Østrig er kommet til et punkt, hvor det ikke er en option at vente længere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Østrig har skabt en Balkan-alliance på ti lande, som er gået i gang med nationale løsninger som grænsehegn og vagter, fordi man ikke længere vil vente på et fælles svar fra Bruxelles.

Og det kan være et nødvendigt skridt i den nuværende situation, siger Løkke:

- Jeg tror, den østrigske beslutning kan være med til at få situationen under kontrol og sende et signal til migranter om, at EU ikke længere står åbent, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at den situation, EU-landene oplevede i efteråret, hvor flygtninge og migranter uhindret strømmede op igennem Europa, ikke går længere.

- Grænselukningen på Balkan stiller Grækenland i en vanskelig situation set i lyset af, at de hidtil har givet flygtninge og migranter lov til uhindret at passere op i Europa. Det går ikke længere.

- Derfor har Grækenland behov for bistand til at hjælpe de flygtninge og migranter, som ikke længere kan passere uhindret videre. Men Grækenland står også med et stærkere incitament til at passe på deres egen grænse, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den danske statsminister antyder dermed, at Grækenland nu ligger, som landet har redt. Til stor frustration for andre EU-medlemmer har Grækenland længe modsat sig hjælp fra de øvrige EU-lande til at få styr på den ydre grænse til Tyrkiet.

/ritzau/