Løkke frygter at EU's indre marked kan bryde sammen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) frygter, at EU's indre marked kan bryde sammen under presset fra flygtninge- og migrationskrisen, der har udløst en historisk menneskebølge mod Europa i år.

En undersøgelse, som Børsen offentliggør mandag, viser, at 68 procent af knap 500 adspurgte erhvervsledere frygter for det indre markeds fremtid som følge af flygtningekrisen.

Og det forstår statsministeren altså godt. Det siger han fredag efter EU-topmødet i Bruxelles.

- Ja, hvis du spørger mig, så er svaret 100 procent, at det er der grund til at være rigtig bekymret over, siger statsministeren.

Han siger, at EU bliver nødt til "meget effektivt" at få håndteret flygtninge- og migrationskrisen, som EU-lederne igen har diskuteret på deres topmøde, der startede torsdag.

- Det siger sig selv, at hvis ikke vi får det her under kontrol, så er der en risiko for, at landene – ligesom Danmark – helt naturligt i egen interesse siger, at vi skal passe på os selv. Sådan har jeg det jo også. Min opgave er først og fremmest at passe på Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han beklager, at Sverige - efter 61 år med en nordisk pasunion - har besluttet fra 4. januar at indføre transportøransvar, så der skal kontrolleres id for passagerer på busser, fly og tog, som kommer til Sverige.

Det er et kæmpe tilbageslag for Øresundsregionen, mener den danske statsminister.

- Det er dybt beklageligt og viser, hvad der er på spil. Derfor skal vi have adresseret flygtningekrisen meget mere effektivt, siger han.

Lars Løkke Rasmussen siger samtidig, at Danmark ikke kan håndtere år for år at modtage 20.000 eller 25.000 flygtninge, der bagefter skal have familiesammenføringer.

- Det tager al råderummet ud af vores økonomi. Det bringer harmonien i vores samfund i fare. Og derfor er vi jo nødt til at reagere, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Så jeg er enig med erhvervslederne. Og det skal bare stå som en meget, meget stærk opfordring til, at hele Europa - måske i særlig grad de lande, der har en ydre grænse - tager ansvaret mere på sig, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip