Løkke går efter Europol - og måske lidt ekstra

Først og fremmest handler det om at lave en parallelaftale om det europæiske politisamarbejde Europol, efter at de danske vælgere i sidste uge sagde nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Sådan er meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som de seneste dage har holdt møder med de andre partier på Christiansborg, og som tirsdag havde EU-landenes ambassadører på besøg i Statsministeriet.

Men Løkke vil ikke afvise, at han også går efter at lave flere parallelaftaler om nogle af de 22 retsakter, som vælgerne også stemte nej til 3. december.

Men det afhænger af, hvordan Løkkes møde på fredag i Bruxelles med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk forløber.

- Det afhænger at, hvad vi har en chance for at komme igennem med. Vi har det åbenlyse problem, at Danmark glider ud af Europol om fem-seks kvartaler, og det må ikke ske.

- Det skal vi have løst, men jeg er også optaget af, at når vi har løst det - hvis vi kan det - så har vi også et sæt andre problemer. Jeg føler mig overbevist om, at danskerne synes, at vi skal blive i EU-samarbejdet, hvad angår grænseoverskridende kriminalitet.

- Hvis vurderingen efter at have talt med kommissionen og rådets formand er, at vi løser det her lettest ved at fokusere på Europol, altså et problem ad gangen, så er det sådan, vi gør, siger Løkke.

Hvis Danmark ud over at bede om en parallelaftale for Europol også forsøger at tilslutte sig en håndfuld andre retsakter, der har at gøre med bekæmpelse af kriminalitet og terror, kan det kaldes en aftale om en såkaldt "Europol Plus".

- Der vil komme en ansøgning fra Danmark omkring Europol, og så håber jeg, at jeg kan få deres reaktion på det. Og så håber jeg, at vi kan blive enige om en eller anden form for køreplan, siger Løkke.

Han planlægger at drøfte udfaldet af fredagens møder i Bruxelles med de øvrige partier på Christiansborg efter weekenden.

/ritzau/

Dagens Gossip