Løkke gav den som komiker foran imponeret Obama

Skrevet af admin

14/05/2016

Dagens topnyheder

Der var tilsyneladende god stemning under fredagens middag i Det Hvide Hus, hvor præsident Barack Obama tog imod statsministrene fra Danmark, Norge, Sverige og Island samt den finske præsident.

Obama benyttede lejligheden til at rose sine samarbejdspartnere i Norden, og de pæne ord gik også den modsatte vej fra talerstolen på plænen foran præsidentboligen.

Den løsslupne stemning smittede af på talerne, og det lykkedes blandt andre den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), at frembringe smil på læberne blandt de flere end 300 middagsgæster.

Det skete ifølge CBS-journalist Mark Knoller, da Løkke talte om det populære danske køkken og foreslog Obama at hjælpe Danmark med at finde "en opskrift på lame duck". En såkaldt lame duck er et udtryk, der bruges i amerikansk politik om en præsident i sin sidste embedsperiode, efter at vedkommendes afløser er blevet fundet.

Obama skal som bekendt afløses i januar næste år. Selve præsidentvalget holdes i november.

- Jeg tror, at vi lige har fundet den næste komiker til Det Hvide Hus' korrespondentmiddag, sagde Obama efter Løkkes tale med henvisning til den årlige begivenhed, hvor der er tradition for, at præsidenten optræder på slap line foran journalister.

Obama roste desuden de nordiske lande for deres globale indflydelse på områder som menneskerettigheder, humanitære anliggender og grøn omstilling.

Inden middagen var der blevet diskuteret emner som sikkerhed, klima, migration, global udvikling og handel.

- Der har været tidspunkter, hvor jeg har sagt: "Hvorfor sætter vi ikke bare alle disse små lande til at bestemme i et stykke tid? Så kunne de rydde op i tingene", sagde Obama ifølge Reuters om Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.

Foruden en mave mættet af tun, tomattatar og rødvinsbraiserede spareribs rejser Lars Løkke Rasmussen hjem fra USA med en aftale om, at Danmark stiller sin viden om vindenergi til rådighed for de amerikanske myndigheder.

/ritzau/