Løkke genkender sig selv i David Camerons ord om EU

Den britiske premierminister, David Cameron, siger, at han har tillid til, at det vil lykkes for ham at opnå fire mål ved genforhandlingerne om det britiske medlemskab i EU.

Missionen bliver svær, lyder det fra den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), som dog er optimist.

Det siger Løkke, efter at Cameron tirsdag i en tv-tale sagde, at en EU-folkeafstemning i 2017 er den vigtigste politiske begivenhed i de britiske vælgeres liv.

- Der er dele af det, som ser svært ud, men jeg synes også, der er en del af det, som man skal være imødekommende på, siger Løkke.

- Storbritannien sætter blandt andet fingeren på, hvordan vi skal sørge for at uddybe det indre marked, altså have mere fokus på, hvordan vi skaber vækst og fremgang.

- Storbritannien ønsker en bedre balance mellem friheden til at bevæge sig og landenes mulighed for at beskytte deres eget velfærdssystem. Det er en dagsorden, Danmark også kan se sig selv i.

- Vi synes for eksempel ikke, det er rimeligt, at man kan få en dansk børnecheck sendt hjem til et andet europæisk land, hvor leveomkostningerne er markant lavere end i Danmark.

- Så nogle af de problemfelter, Cameron adresserer, kan vi også se og selv i. Under alle omstændigheder er det i dansk og europæisk interesse at holde Storbritannien inde i EU-samarbejdet, siger Løkke.

I sidste ende - traktatændringer eller ej - handler det om at få Cameron til at vinde folkeafstemningen, så Storbritannien fortsat er med i EU.

- Nu er der et politisk grundlag. Så er det min forventning, når vi mødes til EU-topmøde i december, at der også ligger Donald Tusks (EU-præsident, red.) reaktion, og så kan der komme gang i et forhandlingsforløb.

- Vores ambition er at udvise den fleksibilitet, der skal til, for at øge sandsynligheden for, at Cameron kan vinde en afstemning. Det er ikke kun i Storbritanniens interesse, men i hele Europas interesse, at holde Storbritannien i EU, siger Løkke.

/ritzau/

Dagens Gossip