Løkke: Grænsekontrol kan skade dansk politiarbejde

Skrevet af admin

15/12/2015

Dagens topnyheder

Svenskernes beslutning om at indføre id-kontrol ved den dansk-svenske grænse efter nytår har vist sig at være en større hovedpine for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Dansk Folkeparti presser på for, at Lars Løkke tager lignende tiltag ved grænsen mellem Danmark og Tyskland allerede nu.

Men statsministeren er bange for, at en id- og grænsekontrol kan føre til flere asylansøgere i Danmark. Samtidig kan udstationeringen af politi ved grænsen føre til en forringelse i opklaringen af forbrydelser i Danmark, mener Løkke.

Derfor har han indtil videre ikke taget skridtet, selvom det kan blive nødvendigt:

- Vi ønsker ikke at overtage svensk udlændingepolitik. Derfor kan vi blive nødt til at handle i form af kontrol ved grænsen til Tyskland.

- Regeringen er i dialog med både Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen. Vi har et beredskab, som vi hurtigt kan skrue op for. Men de betjente, vi indsætter til grænsekontrol, kan ikke samtidig opklare forbrydelser. Derfor er det en afvejning, om vi skal oprette grænsekontrol, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han tilføjer dog, at regeringen vil holde et skarpt øje med, at der ikke sker en voldsom stigning i antallet af asylansøgere i Danmark, når svenskerne indfører id-kontrol 4. januar:

- Vi skal gøre, hvad vi kan for at holde antallet af asylansøgere under kontrol af hensyn til integrationsindsatsen, og fordi vi skal passe på Danmark, siger Løkke.

De Radikales leder Morten Østergaard ønsker en garanti fra statsministeren for, at Danmark ikke indfører id-kontrol, medmindre man først får en aftale i stand med Tyskland om det.

Løkke afviser dog at afskrive sig nogen handlemuligheder ved at udstede garantier om tysk samarbejde:

- Vi vil ikke afskære os fra at handle selvom Danmark ikke kan få samme forståelse med Tyskland, som Sverige har fået med Danmark om deres id-kontrol. Selvfølgelig vil vi ikke det. For det vil bringe Danmark i en meget sårbar i situation, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/