Løkke: Hemmelige dokumenter kan jo ikke bare ligge og flyde

Der er intet fordækt eller ulovligt over Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv, forsikrer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det følger af lovgivningen, at hvis der er et dokument, der er stemplet yderst hemmeligt, så kan det ikke bare ligge og flyde. Så skal det opbevares helt særligt, siger han på samrådet i Folketingets kulturudvalg.

Her skal han tirsdag give oplysninger om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv, hvori der findes "dokumenter, som af hensyn til deres karakter opbevares i et særligt sikkerhedsarkiv", har Statsministeriet oplyst til Jyllands-Posten.

Blandt andet oplysninger om regeringens viden om Iraks påståede masseødelæggelsesvåben samt hemmelige besøg med statsledere før Irak-krigen i 2003.

- Den praksis, vi har, er fuldt ud i overensstemmelse med lovgivningen, siger Lars Løkke, der dermed mener, at samrådet "lidt ophæver sig selv".

- Jeg er da glad for den enorme interesse for vores interne logistik og hensynet til journalfolket i Statsministeriet. Det er en interesse og et engagement, som jeg indtil nu ikke selv har formået at udvise i den jobfunktion, jeg har.

Sagen om arkivet kom frem, da Jyllands-Posten i foråret afslørede, at den nu nedlagte Irak- og Afghanistankommission havde fået overdraget en række hemmeligstemplede dokumenter fra arkivet.

Blandt andet oplysninger i forbindelse med et otte år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om grundlaget for Irak-krigen. Om den konkrete sag siger Lars Løkke Rasmussen på samrådet:

- Jeg kan i sagens natur ikke vide, hvorfor man for ti år siden har lagt, må jeg forstå, nogle talestreger i forhold til den daværende statsministers interviewforberedelse ind på en sag, der øjensynligt så også har nogle andre elementer, der gør, at den er lagt i sikkerhedsarkivet.

- Det er ikke den fysiske placering af papiret, der har betydning for, om man kan få aktindsigt i det, tilføjer statsministeren.

Han understreger, at sikkerhedsarkivet er "en praktisk foranstaltning" til at passe ordentligt på klassificerede dokumenter. Men der ligger også ikkeklassificerede dokumenter i sikkerhedsarkivet, lader han forstå:

- Hvis man har nogle dokumenter, som er fortrolige, så er der en forpligtelse til også at passe særligt godt på dem. Men det gør det ikke ulovligt også at passe særligt godt på ikkeklassificerede dokumenter i sikkerhedsarkivet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip