Løkke: I alles interesse at landmænd får bedre vilkår

Skrevet af admin

04/11/2015

Dagens topnyheder

Det er historisk, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag optræder på landbrugets topmøde i Herning. Aldrig før har en statsminister vist sig ved landbrugets årlige delegeretmøde.

Desuden deltager hele tre andre ministre. Når ministerbilerne i et hidtil uset omfang pludselig holder i kø ved stalddøren, så er det ifølge statsministeren en anerkendelse af landbrugets store betydning uanset den nuværende landbrugskrise.

- Eksportindtægterne fra fødevareklyngen er tæt på 150 milliarder årligt. Næsten hver fjerde krone, der tjenes ind til Danmark, kommer derfra. Landbruget er en af de vigtige grundpiller under velfærdssamfundet, siger statsministeren.

Han minder om, at FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, anslår en vækst i det globale fødevarebehov på 50 procent frem til 2030.

- Samtidig vokser den globale middelklasse med stigende efterspørgsel også efter danske fødevarer, og det skal vi udnytte. Derfor er det i alles interesse, at dansk landbrug i bredeste forstand får bedre vilkår, siger statsministeren.

Derfor vil regeringen inden jul præsentere sin landbrugspakke baseret på 16 allerede udstukne punkter.

- Miljøreguleringen af landbruget har haft et meget ensidigt fokus. Vi skal værne om miljøet, men også give landmænd mulighed for at drive deres erhverv. Vi skal finde en balance og en grøn realisme, siger statsministeren.

Samtidig skal Danmark ikke overimplementere EU-regler, og der skal bruges flere penge og kræfter på at åbne nye markeder. Endelig skal der rejses ny kapital til landbruget i samarbejde med pensionsselskaber og Vækstfonden.

- Jeres krav er jo bare, at I ikke stilles dårligere end kolleger i andre lande. Jeg synes, det er på tide, at dansk landbrug får fair vilkår, og vi er allerede i gang med at forbedre jeres vilkår, siger Løkke til klapsalver fra forsamlingen.

- Vi er en mindretalsregering, men vi har serveretten og vil stille op med det bedste, siger han.

/ritzau/